Per què escolaritzar a l´escola pública? Senzillament perquè és la xarxa que més garanteix l´educació en els valors que la nostra societat necessita. Actualment tenim d´una escola pública, una concertada i una privada. Respecte a l´escola privada cadascú és lliure de pagar pels serveis que desitge i estime convenient. La xarxa concertada en un principi va nàixer com a subsidiària de la pública perquè no es podia garantir el dret a l´educació que consagra la constitució espanyola. Al llarg dels anys ha anat pervertint-se i evolucionant gràcies a les polítiques educatives dels diferents governs d´aquests últims anys, cap a trets més característics de la privada que no de la pública.

Una escola pública garanteix la igualtat d´oportunitats independentment de la família o el territori on hages nascut. Una escola pública que és integradora i per tant educa en la diversitat i per a la convivència com ninguna de les altres dues xarxes. Una diversitat que ens enriqueix i que prepara als xiquets i xiquetes per ser millors ciutadans i ciutadanes de la societat futur. Aquest valor és imprescindible per a fer una societat millor, més justa, més tolerant i més humana. Ja ho deia Malala Yousafzai, premi Nobel de la Pau: «Un xiquet, un professor, un llibre i un llapis poden canviar el món. L´educació és l´única solució».

Altre valor fonamental que garanteix l´educació pública és que s´aprén en llibertat. Sense peatges a la religió, als diners, a l´elitisme i a la competitivitat, a l´escola pública s´apren a participar democràticament, a ser ciutadans crítics i competents. El procés de selecció del professorat i la titularitat pública garanteix un aprenentatge en llibertat permetent el desenvolupament integral de la persona. Per a garantir doblement aquest valor la gratuïtat de l´ensenyament és fonamental, i una realitat en la xarxa pública. Un repte del nou equip de la Conselleria d´Educació qui ha de vetllar perquè a la xarxa concertada no es pague per distints serveis els quals són aprofitats per a què l´escola seleccione les famílies, i per tant no es done la possibilitat real de les famílies d´elegir centre. Aquesta realitat entra en contradicció en les últimes manifestacions que s´han produït per a reclamar llibertat d´elecció i la no supressió d´aules en l´escola concertada donat que s´apliquen criteris de ràtios d´igual manera que ho feien governs anteriors, arribant a tancar més de 600 unitats en la xarxa pública sent la concertada la que hauria de ser subsidiaria de la pública. On estaven aquestes persones quan es tancaven unitats a la pública?

Altre valor que ens diferencia a la pública i la concertada és el veritable paper en defensa d´una escola pública en valencià. La defensa i promoció de la llegua va quallar en la pública i es manté com una de les ofertes d´educació pública de qualitat. Voldria exceptuar en aquest apartat a les cooperatives d´ensenyament concertades que treballen en aquest sentit com una pública més.

A l´escola pública s´innova constantment, s´apliquen noves metodologies actives i cada vegada es dóna més importància al nivell competencial de l´alumnat, no tant al nivell de continguts acadèmics. Vivim en una societat de la informació cada vegada amb més tecnologia al nostre abast, i hem de valorar més com saber fer i buscar el coneixement, estimulant el pensament crític i creatiu en lloc d´acumular coneixements als caps dels nostres estudiants i mesurar-los constantment amb proves que demostren més que res la capacitat memorística d´una persona.

Aquests són els valors que ens portaran a canviar la societat si tots i totes estem per la tasca i si els governs apliquen polítiques que defensen i promocionen el sector públic. Una societat que és igualitària i més justa perquè és de tots i de totes i per a tots i totes. Per aquestes raons matricular en la pública és la millor opció, apostar per l´escola pública és apostar pel futur.