El cartell de l´organització "Endavant Osan", amb el qual els membres d´aquest col·lectiu han convocat una concentració a València per al dia de l´Orgull LGTB, ha estat, al meu entendre, una manera innecessària, gratuïta i absurda de ferir la sensibilitat de molts valencians. I no només dels valencians que són cristians. El que pretenia "Endavant Osan" ho ha aconseguit: eixir a la primera pàgina dels mitjans de comunicació.

Però ferir la sensibilitat dels cristians en un tema tan estimat per nosaltres com és la imatge de la Mare de Déu dels Desemparats o la de Montserrat, és faltar al respecte a milers i milers de creients que estimem i venerem Santa Maria, la mare de Jesús. Però no és només no respectar els sentiments religiosos dels qui som seguidors de Jesús. Sé que hi ha molts valencians que, sense ser creients, estimen i respecten la imatge de la Mare de Déu dels Desemparats i la de Montserrat. Són milers de valencians (creients i no creients) que cada 17 i 18 de març, en l´ofrena a la Mare de Déu, s´acosten a la seua imatge, a qui confien els seus sentiments, les seues angoixes, les dificultats i els neguits que porten al cor. Milers i milers de valencians i de valencianes que s´esperen hores per poder arribar a la plaça de la Mare de Déu i portar els seus rams de flors. O milers i milers de valencians que aclamen la Mare de Déu dels Desemparats en el dia de la seua festa o que al llarg de l´any s´acosten a la seua basílica per pregar o per restar un moment en silenci. Com també passa amb la imatge de la Mare de Déu de Montserrat. Per això em dol que es banalitze d´aquesta manera les dues imatges de la Mare de Déu, que són dignes de respecte.

Quan encara, en ple segle XXI, milers de cristians a Síria, a Iraq o a Egipte pateixen persecució per raó de la seua fe, sense que Occident (desgraciadament) s´immute ni faça res per evitar-ho, el cartell de l´organització "Endavant Osan" banalitza aquestes dues imatges de la Mare de Déu, tan estimades per la religiositat popular. Per això em dol i m´entristeix que, amb tot el que estan patint molts cristians, s´utilitzen dues imatges de la Mare de Déu per convocar una manifestació.

Com va dir el papa Francesc de retorn del seu viatge al Brasil, el juliol de 2013, qui som nosaltres per jutjar els homosexuals? Per això el meu respecte a tots ells i la meua condemna per les agressions que sofreixen i d´una manera particular, pel recent atemptat que ha tingut lloc a Orlando.

Si som molts els qui ens sorprenem d´un món "civilitzat" que calla davant dels assassinats dels cristians, també som molts els qui ens sorprenem de la utilització de les imatges de la Mare de Déu dels Desemparats i de Montserrat per ridiculitzar la fe dels deixebles de Jesús de Natzaret, que malgrat que no sempre hem estat prou fidels a l´Evangeli, no per això s´han de banalitzar aquestes imatges tan estimades i tan venerades. I no em serveix de res que s´apel·le a la llibertat d´expressió, ja que l´ofensa als sentiments de les persones (de totes!) no justifica la ridiculització d´unes creences o d´uns sentiments. Demanar respecte a la diversitat, a qualsevol diversitat, vol dir també demanar respecte per als cristians, per als nostres símbols i creences i per a les imatges que venerem.