La pregunta és pertinent, puix tinc les orelles podrides d´escoltar atacs personals més que propostes electorals. Ja sé que som més donats als retrets que a les lloances, o almenys això deia Demòstenes; però em fa l´efecte que traurien més profit si, en lloc d´etiquetar l´adversari amb adjectius despectius, explicaren el substantiu dels seus programes. Instal·lar-se en la lògica binària que els nostres són els bons i els altres són menyspreables és una argúcia maniquea d´un notable reduccionisme.

«Si el vot moderat es divideix, guanyaran els dolents» (Mariano Rajoy). «Tenen set de venjança» (Albert Rivera). «Volen trencar-ho tot» (Pedro Sánchez). I saben quins són els dolents, els rancorosos i els que volen fer-ho tot a trossos? Ho han endevinat, els d´Units Podem i les confluències, que s´emporten la medalla d´or en el rànquing de receptors d´insults; estufits rupestres que evite transcriure perquè envairia l´espai dels companys de pàgina, ja que n´hi ha per fer un tractat sobre el geperut que no es veu la gepa. I és que els atacs grollers a la coalició que lidera Pablo Iglesias són tan reiterats que l´espanyol mitjà ja deu estar-ne immunitzat. Com diu un amic meu del PP (sí, un servidor també té amics en el PP): hi ha detractors de Podem tan extremats que procure no escoltar-los; no siga que, tot i ser-ne crític, acabe votant-lo.

Davant diatribes de calibre tan gruixut no em fa res de sentir-me solidari amb la podemia (el món de Podem es diu així, no?). I no és que en Podem tot siguen glòries, també hi ha algun rèquiem. I me´ls sé; el que no sé són les virtuts dels altres. La campanya electoral es fa per això; per a explicar-nos el programa amb substantius nus, despullats d´adjectius enganyosos. Sense desviar l´atenció llançant agressions verbals a tort i a dret. Si no deliberen, que almenys no emprenyen. Perquè es tracta de votar a favor d´algú i no en contra de ningú. Perquè el dia 26 posaran les urnes per anar-hi a votar, que no vomitar.