La Unió Europea i els Estats Units negocien des de l´any 2013 un acord anomenat Associació Transatlàntic de Comerç i Inversió conegut com TTIP per les seues sigles en anglès. Després de tres anys d´opacitat intensa, les negociacions avancen però ni els eurodiputats tenen còpia del que s´està acordant i els està prohibit difondre el contingut. Sospitós, no?

Mentre mantenen el secretisme, els negociadors del TTIP fan publicitat de l´acord intentant convèncer-nos amb dos mites: el TTIP és un tractat de lliure comerç i la seua signatura provocarà un creixement econòmic que es traslladarà a la butxaca de la gent dels dos costats de l´Atlàntic. Cap d´aquestes afirmacions és real: el TTIP és un macroacord que inclou múltiples matèries que va molt més enllà d´un tractat de comerç i que afecta directament qüestions com els drets a la salut, al treball o al medi ambient. I tot apunta que les desigualtats podrien créixer per les conseqüències que l´acord suposaria respecte dels serveis públics i els drets socials.

En realitat, la pretensió no declarada és l´eliminació de normes, estatals i europees, per fer-li la vida més fàcil a les multinacionals que estan plenament involucrades en les negociacions del tractat. Alguns exemples. Anar cap a una sanitat privada a la «americana» (es a dir, sanitat per a qui pot pagar-la) o reduir els drets laborals i impulsar els fons de pensions privats, son objectius implícits dins del TTIP. Per una altra banda els inversos estrangers intenten aconseguir prerrogatives especials enfront de les empreses estatals i els poders públics, de manera que, si s´aprovara el TTIP, la remunicipalització de serveis com l´aigua o el recolzament municipal a les empreses locals enfront de les estrangeres seria impossible. A més, hi ha altres conseqüències que cal mencionar perquè afecten el País Valencià de prop, com la desprotecció de les Denominacions d´Origen (D.O.). Els Estats Units es mostren inflexibles respecte del reconeixement d´aquesta desprotecció. Acabaria produint-se vi Utiel-Requena a Texas o torró de Xixona a Califòrnia? A que realment sembla esperpèntic?

I pensant en les possibles conseqüències hem de preocupar-nos especialment per les PIMES. Menys de l´1 % de les PIMES europees comercien en l´actualitat amb els Estats Units i evidentment el valor més gran de l´exportació està en mans de les grans empreses mundials que serien les primeres i principals beneficiades per l´acord. Però són les PIMES europees les que generen el 67% dels llocs de treball. Podran competir amb elles les nostres petites i mitjanes empreses? Per què hem de deixar de protegir l'economia local, els nostres autònoms, productors (i també consumidors) per a obrir les portes a les grans empreses dels Estats Units?

Aquestes preguntes se les planteja cada vegada més gent que es posiciona dia a dia en contra del TTIP. Gràcies al treball de les activistes anònimes i organitzacions com ATTAC, de les filtracions fetes per Greenpeace, la gent hem començat a preguntar-nos que hi ha darrere d´aquest tractat i per què volen aprovar-lo sense la nostra participació.

S´acosta la campanya electoral i el debat s´està obrint. Volem saber clarament les raons que han portat a partits com el PP, Ciudadanos o PSOE a defensar el TTIP.

Ens ajudes a desenmascarar el TTIP? Ens ajudes a fomentar una economia per a les persones?