Fou emocionant escoltar Alyn Smith, eurodiputat del Partit Nacionalista Escocès. El 28 de juny del 2016, afirmà enèrgicament: «Escòcia no us ha decebut. Us pregue que no decebeu Escòcia ara», tot referint-se a què, en el referèndum del brexit, el 62 % dels escocesos votà a favor de la permanència a la UE. Ara bé, Escòcia pot plantejar-se un encaix a la UE fora del Regne Unit? Aquest és el somni dels nacionalistes d´altres zones d´Europa, el malson d´Estats com ara França o Espanya, i el reconeixement d´un fracàs.

Per què somni? Perquè Catalunya, Flandes o Euskal Herria, estan atents a l´evolució de les passes iniciades per la primera ministra d´Escòcia, Nicola Sturgeon, qui vol negociar la permanència del seu país a la UE. Una eventual independència d´Escòcia obriria la possibilitat no a la independència de Catalunya, per exemple, sinó al precedent de la incorporació a la UE d´un nou Estat que abans havia pertangut a un altre Estat membre, amb la diferència que aqueix país ja no seria membre€

Per què malson? Perquè a França i a Itàlia ja han anunciat que volen referèndums. A l´hexàgon, Nicolas Sarkozy i Marine Le Pen han manifestat el seu desig que el poble francès decidisca. A Itàlia, Matteo Salvini ha afirmat: «Ara ens toca a nosaltres!». La qüestió és que a França, hi ha Còrsega, Bretanya „tal volta Alsàcia€?„, que podrien plantejar-se la mateixa estratègia que Escòcia, sobretot l´illa mediterrània, després de la victòria dels nacionalistes corsos en les eleccions territorials del 2015. I, per la seua part, Itàlia té Sicília i Padània, amb la paradoxa que Matteo Salvini és el líder de la Lega Nord, que, en teoria, vol la independència d´Itàlia€ S´hi aclarirà?

Per últim, per què fracàs? Ho explica el president de l´Assemblea Corsa, Jean-Guy Talamoni, en un tuit: «Brexit: un sisme. Però potser també, a través d´aquest fracàs, una ocasió de refundació per a l´Europa dels pobles i l´Europa social». Opinió semblant a la de Beppe Grillo: «La Unió Europea deu canviar o morirà. Les institucions comunitàries i en particular la troika han de preguntar-se on s´equivocaren».

Sacrificarà la UE la voluntat europeista d´Escòcia? Trobe encertades les paraules de Sionaidh Douglas-Scott, professora de la Universitat de Londres, qui, en un article al diari britànic The Guardian el 29 de juny, recorda que la UE s´ha vantat des de fa molt de ser «una nova mena d´ordre legal»; per aquest motiu, no és impossible la continuïtat d´Escòcia a la UE si aconsegueix la independència.

El panorama és emocionant: la possible fi d´una UE sense ànima ni arrels, i l´inici d´una Europa on territoris orgullosos contribuïsquen a la unitat per damunt de xovinismes i burocràcies. En tot cas, el nacionalisme del futur cal que siga europeu o no serà res en absolut. Deixem de pensar en petiteses, i reconeguem la cultura i la pregona arrel que ens conformen.