Ens cremen el país, una altra vegada, com l´any 1994. D´aquella tragèdia mediambiental, la Generalitat Valenciana en mans del PP des de 1995 sol va aprendre una cosa: l´extinció d´incendis pot ser un nou allau d´inversions i de negocis, alguns d´ells fraudulents. Tots hem conegut de la pressumpta trama investigada per la policia judicial en les adjudicacions dels contractes d´avionetes per a l´extinció d´incendis. I així, des d´aleshores hem vist com ha anat augmentant el pressupost destinat a l´extinció, del que una bona part es destina a contractacions d´empreses privades que aporten els mitjans aeris en els incendis. Han anat desapareguent les partides destinades a prevenció, tant públiques com les subvencions a ajuntaments i propietaris de masses forestals. Per no parlar dels retalls en les brigades forestals que treballaven en prevenció en hivern i, per arrodonir una nefasta política forestal del PP, la reforma de la llei forestal, possibilitant que després d´un incendi es puga urbanitzar el territori cremat amb motiu „o diguem excusa„ de l´interès públic.

La conservació i regeneració de l´espai forestal, que suposa un 50 % del nostre territori , ha de ser un eix estratègic en la lluita contra el canvi climàtic, contra la desertització i per al manteniment del paisatge i l´economia rural valenciana. Un arbre autòcton es calcula que fixa uns 300 kg. de CO2 durant el seu creixement. La protecció i regeneració de la cobertura forestal i protecció del sòl de les muntanyes valencianes ha de ser l´estratègia més que necessària i urgent en la lluita contra el canvi climàtic. Eixa és la política que s´hauria d´esperar d´un govern del PSOE-Compromís per a que les zones rurals i el nostre bosc, el de tots i totes, notara que alguna cosa ha canviat al Palau de la Generalitat i a la Conselleria de Medi Ambient.

Durant els governs del PP de Zaplana, Camps i Fabra es dedicaren menys de 10 euros per Ha./any de bosc quan caldria aproximar la inversió pública a uns 60 euros per Ha./any al llarg dels quatre anys de cada legislatura. Justament en política forestal sí que s´ha de fer totalment el contrari del PP, ha de ser la prevenció dels incendis forestals la primera línia estratègica de la política forestal. La silvicultura preventiva ha de passar al primer pla de la política forestal en les muntanyes públiques i també en les privades. Ahí els nous governants no haurien de tenir por al què dirà la dreta o a perdre vots.

Els informes forestals diuen que més d´un 80% del bosc valencià no està ben preparat contra els incendis forestals, arribant a 1 milió les hectàrees amb total absència de qualsevol tipus de tècnica silvícola, d´un total de 1.217.000 hectàrees de la superfície forestal valenciana. A majors inversions públiques en la prevenció d´incendis, hem d´acompanyar l´augment de les subvencions a les tasques preventives dels propietaris privat i als ajuntaments. Els incendis forestals d´aquests dies, quasi segur que provocats i això que encara no ha començat l´estiu, haurien de ser suficientment incentivadors per acometre urgentment una nova política forestal.

Els Verds, ERPV i ENV, exigim al Govern valencià la posada en marxa real de la reforestació del bosc, amb importants inversions en tasques manuals de silvicultura preventiva, plantacions d´espècies autòctones i reforestació de les conques hidrogràfiques dels rius valencians. Un bosc valencià protegit contra els incendis forestals i recuperat és una font energètica renovable, al temps que sumidor de CO2 i una font d´ocupació important per a sectors laborals ara desocupats per la crisi de la construcció i l´agricultura.

Signen també Josep Barberà, president d'Esquerra Republicana del PV, i Josep Velasco, president nacional d'Esquerra Nacionalista Valenciana