La implantació del teletreball a l´Administració pública valenciana ja és una realitat amb l´aprovació el passat 8 de juliol d´un decret llargament ajornat i que, finalment, ha vist la llum amb el Consell nascut de l´Acord del Botànic. Amb aquesta nova regulació, el personal funcionari de la Generalitat, que podrà desenvolupar les seues tasques a distància durant tres dies a la setmana, veu reconegut un dret amplament desenvolupat als països del nord d´Europa.

La Direcció General de Funció Pública fa un pas endavant per aprofitar les noves tecnologies amb l´objectiu d´afavorir la conciliació de la vida laboral i familiar de les empleades i empleats públics, que garantisca de manera efectiva l´equilibri entre treball, vida privada i desenvolupament personal.

Les oportunitats d´aquesta forma de treball són nombroses, tant per al personal al servei de la Generalitat com per a la societat valenciana a qui presta servei. Així, la flexibilització de la jornada laboral permet adaptar-la a les prioritats personals i reduir desplaçaments diaris, riscos d´accidents i despeses de transport/pàrquing, al mateix temps que creixen les possibilitats laborals per a col·lectius amb necessitats especials de mobilitat.

Per a l´Administració pública també s´obri una oportunitat per reorganitzar els processos de treball, redefinir els objectius i els resultats esperats, millorar l´eficiència, la qualitat dels serveis prestats i la qualitat de vida de treballadores i treballadors públics.

A més, aquesta innovadora modalitat de treball s´emmarca plenament en els objectius de les smart cities, les ciutats intel·ligents basades en el desenvolupament sostenible on s´aconsegueix conciliar i satisfer les exigències de ciutadania, empreses i institucions.

Cal destacar que per a seleccionar els beneficiaris del teletreball es tindran especialment en compte aspectes com la diversitat funcional física que impedisca o dificulte la mobilitat i l´accés al lloc de treball així com l´existència de càrregues familiars de menors d´edat o persones amb diversitat funcional i/o que requerisquen una atenció especial.

Amb l´aposta pel teletreball a l´Administració pública encetem un canvi de mentalitat i de forma de treballar cap a l´actualització i modernització de la funció pública, que redundarà en la millora de les condicions laborals i, també, en un millor servei públic a la ciutadania.