02 de septiembre de 2016
02.09.2016

La cultura de les administraciones públiques

02.09.2016 | 04:15
La cultura de les administraciones públiques

Les intencions del govern del PP en l´àmbit cultural no deixen de sorprendre negativament. Fa uns dies el ministre De Guindos afirmava rotundament que els trams i gravàmens de l´IVA, inclosos els que afecten la cultura, no es modificarien. «El Ejecutivo ya ha sido muy claro en el asunto del IVA», afirmava. Ara, però, de sobte, on ahir deia blanc, hui diu negre i el seu partit, desesperat pel poder, es planteja baixar-lo però sols a una part. Exclouen el cinema, com si la indústria audiovisual anara sobrada. El pitjor, la manca de convenciment. No creuen en la cultura. Sols volen governar.

En 2012 el «ivazo} va suposar un increment de l´IVA del 8% al 21% en entrades de cinema, teatres, exposicions, concerts i circs, per exemple. Aquella decisió de l´Executiu de Mariano Rajoy situava Espanya com el país de la zona euro amb l´IVA cultural més alt.

Des d´aquella fatídica decisió fins al dia de hui han passat quatre anys en què el sector cada vegada es troba més ofegat pel descens del consum de l´oferta cultural que allò va comportar. Una davallada que ha provocat l´allunyament entre el que ha de ser la cultura -un dret de totes i tots- i el que eixes polítiques impliquen -que siga considerada un capritx d´oci secundari.

Malauradament, no sols eixos foren els efectes de l´augment de l´impost. N´hi ha un altre molt greu que afecta milers de famílies que viuen de la cultura, persones a les que es condueix a la misèria laboral, a malviure perquè les seues professions no han estat considerades de primera. Són persones en situació angoixosa que moltes vegades acaben deixant el país en busca d´un futur millor o dedicant-se a altres menesters que els permeten tenir una vida digna.

Des que vaig assumir la gestió de l´Àrea de Cultura de l´Ajuntament de València, esta ha sigut una de les primeres coses que vaig aprendre: el sector es troba ferit i la pujada de l´IVA cultural va empitjorar més la ferida. Sempre m´ha semblat necessària certa independència entre la cultura i les administracions públiques, doncs la cultura no ha de ser utilitzada com a arma política i la creació cultural ha de ser lliure. Però les administracions han de creure en la cultura i donar-li suport per convenciment. Sense la cultura no som poble ni podem evolucionar com a societat i, a més, perquè la cultura genera coneixement, ocupació, turisme i riquesa. És un important motor econòmic a la societat.

No anem pel bon camí si les decisions que es prenen al sector cultural han de ser contraprestació d'altres interessos. Es demostra que no es té la mínima sensibilitat per aquelles persones que viuen de la cultura, ni el mínim coneixement de la seua importància social i econòmica.
Desafortunadament no ens trobem front un cas aïllat. A València, amb el quart de segle de govern del PP, l'Àrea de Cultura a l´Ajuntament vivia completament d´esquenes als agents culturals locals. Molt pocs tenien suport de l´administració.

Prova d´això és la gran quantitat d´entrevistes que em sol·liciten cada dia. Són persones dels diferents àmbits culturals que quan arriben a la Regidoria reaccionen de forma semblant, amb una mescla d´estranyesa i sorpresa per poder contar allà els seus projectes, vivències i necessitats. Són tantes les persones i els projectes que els admire no sols pels mesos d´espera, sinó també per la capacitat de resistència que han demostrat durant tant de temps.

Malgrat tot, la ciutat de València és afortunada. Som rics en recursos culturals. La ciutat bull cultura -mai ha deixat de fer-ho en tots estos anys- i a les administracions hem de creure i ser conscients del potencial que això suposa. De Guindos i el seu partit no ho consideraven així. Ignoraven el dany que fa tenir un IVA cultural al 21%. I eixe mal no entén de pactes d´investidura.

Si els governants no creuen en la cultura, cap pacte podrà fer-la reviscolar. Actuar per interessos partidistes denota manca de compromís. Al PP han de xafar terra d´una vegada i establir contacte amb els agents culturals. Sols així començaran a entendre la importància de la cultura. Mentrestant, a València, continuarem treballant.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook
Enlaces recomendados: Premios Cine