Enguany, un any més, tornem a commemorar el Nou d´Octubre. Un any més, les valencianes i els valencians tornem a ocupar les places i els carrers dels nostres pobles i ciutats per celebrar el nostre naixement com a poble.

Aquesta diada està marcada per una situació difícil per al País Valencià per les polítiques antisocials i antivalencianes dels anteriors governs valencians i de l´actual govern espanyol. Un govern en funcions que continua practicant la discriminació i l´espoli del nostre poble. Per això, les valencianes i els valencians hem d´alçar la nostra veu per dir clar i ras "prou" i plantar-nos per defensar els nostres drets. Uns drets que ningú no ens regalarà ni a Madrid ni a Brussel·les.

Moltes persones i organitzacions pensem que és necessària l´organització i la mobilització del conjunt de la societat valenciana, des dels centres de treball, barris, pobles i ciutats, per a avançar en el camí de l´autogovern i de la justícia social. El finançament just, una fiscalitat pròpia, un sistema financer valencià, més competències en tots els àmbits -també el laboral-, eliminar les desigualtats socials, millorar els serveis públics, generar ocupació de qualitat o avançar en el camí de la igualtat de totes i tots no serà possible sense aquesta organització i mobilització. O com diria el nostre poeta de Burjassot, Vicent Andrés Estellés: "No podran res davant un poble unit, alegre i combatiu."

Un poble que ha de caminar amb pas ferm, decidit i valent per a passar pàgina a molts anys, massa anys, d´unes polítiques que ens han empobrit individualment i col·lectiva. Unes polítiques ben dissenyades i planificades per les elits financeres i aplicades submisament pels diferents governs amb un objectiu ben clar: desposseir-nos dels drets laborals, socials, lingüístics i nacionals.

En aquest context, i després del canvi polític que es va produir el maig del 2015, des del nostre punt de vista, cal que els nous governs, municipals i de la Generalitat, avancen en el camí del dret a decidir en tots els àmbits de la nostra vida. Les valencianes i els valencians hem de poder decidir sobre les polítiques socials, laborals i nacionals. Per a fer-ho necessitem eines que consoliden el canvi polític i avancen envers un canvi social real. Entre aquestes eines, hi ha algunes de les mesures que ja hem esmentat i altres com un marc valencià de relacions laborals, un nou model productiu, impulsar les polítiques actives d´ocupació, posar fi a les discriminacions per raó de sexe, orientació o identitat sexual, edat o procedència en el món laboral, valencianitzar la política i les relacions laborals, una carta de drets socials, l´establiment d´una renda ciutadana universal, un nou model de serveis socials, una llei d´igualtat lingüística, fer del valencià la llengua vehicular del sistema educatiu, la reobertura immediata de RTVV o avançar cap a un sistema de comunicació compartit amb la resta de pobles amb els quals compatim llengua i cultura.

Totes aquestes propostes, i moltes altres que són necessàries per a les persones i el país, no seran possibles sense un finançament just, sense que les valencianes i els valencians puguem tindre les claus de la caixa i la sobirania per a decidir sense tuteles de ningú sobre el nostre futur. Per a fer realitat tot açò, per avançar cap a una societat més justa i igualitària i un País Valencià lliure, cal que alcem la veu.

* Portaveu d´Intersindical Valenciana