09 de octubre de 2016
09.10.2016

Nou d' Octubre: alcem la veu

09.10.2016 | 04:15

Enguany, un any més, tornem a commemorar el Nou d´Octubre. Un any més, les valencianes i els valencians tornem a ocupar les places i els carrers dels nostres pobles i ciutats per celebrar el nostre naixement com a poble.

Aquesta diada està marcada per una situació difícil per al País Valencià per les polítiques antisocials i antivalencianes dels anteriors governs valencians i de l´actual govern espanyol. Un govern en funcions que continua practicant la discriminació i l´espoli del nostre poble. Per això, les valencianes i els valencians hem d´alçar la nostra veu per dir clar i ras "prou" i plantar-nos per defensar els nostres drets. Uns drets que ningú no ens regalarà ni a Madrid ni a Brussel·les.

Moltes persones i organitzacions pensem que és necessària l´organització i la mobilització del conjunt de la societat valenciana, des dels centres de treball, barris, pobles i ciutats, per a avançar en el camí de l´autogovern i de la justícia social. El finançament just, una fiscalitat pròpia, un sistema financer valencià, més competències en tots els àmbits –també el laboral–, eliminar les desigualtats socials, millorar els serveis públics, generar ocupació de qualitat o avançar en el camí de la igualtat de totes i tots no serà possible sense aquesta organització i mobilització. O com diria el nostre poeta de Burjassot, Vicent Andrés Estellés: "No podran res davant un poble unit, alegre i combatiu."

Un poble que ha de caminar amb pas ferm, decidit i valent per a passar pàgina a molts anys, massa anys, d´unes polítiques que ens han empobrit individualment i col·lectiva. Unes polítiques ben dissenyades i planificades per les elits financeres i aplicades submisament pels diferents governs amb un objectiu ben clar: desposseir-nos dels drets laborals, socials, lingüístics i nacionals.

En aquest context, i després del canvi polític que es va produir el maig del 2015, des del nostre punt de vista, cal que els nous governs, municipals i de la Generalitat, avancen en el camí del dret a decidir en tots els àmbits de la nostra vida. Les valencianes i els valencians hem de poder decidir sobre les polítiques socials, laborals i nacionals. Per a fer-ho necessitem eines que consoliden el canvi polític i avancen envers un canvi social real. Entre aquestes eines, hi ha algunes de les mesures que ja hem esmentat i altres com un marc valencià de relacions laborals, un nou model productiu, impulsar les polítiques actives d´ocupació, posar fi a les discriminacions per raó de sexe, orientació o identitat sexual, edat o procedència en el món laboral, valencianitzar la política i les relacions laborals, una carta de drets socials, l´establiment d´una renda ciutadana universal, un nou model de serveis socials, una llei d´igualtat lingüística, fer del valencià la llengua vehicular del sistema educatiu, la reobertura immediata de RTVV o avançar cap a un sistema de comunicació compartit amb la resta de pobles amb els quals compatim llengua i cultura.

Totes aquestes propostes, i moltes altres que són necessàries per a les persones i el país, no seran possibles sense un finançament just, sense que les valencianes i els valencians puguem tindre les claus de la caixa i la sobirania per a decidir sense tuteles de ningú sobre el nostre futur. Per a fer realitat tot açò, per avançar cap a una societat més justa i igualitària i un País Valencià lliure, cal que alcem la veu.


* Portaveu d´Intersindical Valenciana

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook
Enlaces recomendados: Premios Cine