09 de octubre de 2016
09.10.2016

Per un autogovern real

09.10.2016 | 04:15
Per un autogovern real

Com cada any, el Nou d´Octubre celebrem d´una manera simbòlica i emotiva el dia que ens representa com a poble. Però enguany, a més, fem de la celebració una data emblemàtica per a exigir el que ens pertoca, també com a poble.

Hui recordarem la figura de Jaume I i la creació del Regne de València, amb les nostres pròpies lleis i institucions, el nostre propi codi jurídic, els Furs, i la convocatòria de les primeres Corts representatives. Però poca cosa farem si només ens quedem amb el record entranyable d´uns fets històrics.

La ciutat de València, capital del Regne, ha lluït esplendor com a gran urbs econòmica i cultural d´Europa, i n´és clar exemple la Llotja de la Seda, hui dia Patrimoni de la Humanitat. Aquella esplendor és la que els valencians i valencianes han fet perdurar al llarg de la història, encara que els temps, algunes vegades, no hagen acompanyat.

És la gent de València, la que impregna la ciutat dels valors de la democràcia, el respecte, la diversitat i l´estima pel seu patrimoni i per la seua cultura. I són els valencians i les valencianes, també, els que exigeixen una ciutat moderna i adaptada a les necessitats del segle XXI, amb unes infraestructures dignes que ens permeten avançar com a poble.

València ha de caminar cap al futur i això, a dia de hui, ens ho juguem a una carta fonamental com és el túnel passant, una infraestructura ferroviària sense la qual el Corredor Mediterrani no estarà mai complet. València no vol ser el coll de botella del comerç cap a Europa i en un dia com hui, convidem a tota la ciutadania a ser-ne conscient i a treballar conjuntament per aconseguir esta infraestructura, essencial per al desenvolupament econòmic. De la mateixa manera, els veïns i veïnes de València mereixem un Parc Central que siga el gran pulmó verd de la ciutat. Estem compromesos amb un projecte que ha d´unir les dos parts de la ciutat actualment dividides per les vies del ferrocarril. Un projecte digne, que complisca amb els requeriments paisatgístics d´un parc de qualitat i que permeta l´entrada soterrada dels trens d´alta velocitat a la nostra ciutat. No demanem impossibles; totes les altres ciutats d´Espanya ho han aconseguit, amb un finançament del govern central. València no ha de ser menys.

L´autogovern és una quimera si no disposem d´un finançament adequat. I sense este finançament no es podran aplicar unes polítiques públiques de qualitat. Crec fermament en servicis públics com la protecció social, l´educació, la sanitat o la garantia de l´habitatge. Per això, aposte per un finançament just que garantisca un autogovern real.

Els comptes, com més clars, millor. I això, que ens ho hem d´aplicar nosaltres mateixos, també ho reclamem per als governs que han d´administrar el bé comú. Per això no entenem a dia de hui que les àrees metropolitanes de Madrid, Barcelona o les Canàries tinguen garantit un transport finançat parcialment per govern central, i València se´n quede fora. En els últims 15 anys, Madrid i Barcelona han rebut 2.000 milions d´euros en ajudes per a fomentar el transport metropolità. València: zero. Però no ens resignem a ser víctimes d´una injustícia. Ens hem posat mans a l´obra –el poble valencià sempre ho fa en temps de dificultats- i estem construint les eines necessàries per a capgirar esta situació. Tots a una veu.

Este Nou d´Octubre, acompanyem els emblemes d´una reivindicació clara. Celebrem-nos. Reivindiquem-nos. Som una societat democràtica, madura, diversa, i el mateix respecte que oferim és el que exigim.
Valencians i valencianes: Visca el 9 d´Octubre! Visca València!

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook
Enlaces recomendados: Premios Cine