Aquesta frase del general Millán-Astray (encara que segons l´historiador Hugh Thomas, fou: "Muera la intelectualidad traïdora") va ser pronunciada al Paranimf de la Universitat de Salamanca el 12 d´octubre de 1936.

Va ser hui fa huitanta anys, en la inauguració del curs acadèmic, quan el professor Francisco Maldonado va fer un discurs on atacà violentament Catalunya i el País Basc, pobles que qualificà de "cánceres en el cuerpo de la nación". Maldonado defensà aferrissadament el feixisme, "que es el sanador de España", ideologia que segons ell "sabrá como exterminarlos".

Després que al paranimf algú cridara: "Viva la muerte", Millán-Astray respongué amb el clàssic: "España", a la que els assistents respongueren: "Una", seguit altra vegada de: "España", responent els assistents: "Grande", i finalment: "España", amb l´aclamació: "Libre". Un grup de falangistes feren la salutació feixista, amb el braç alçat, saludant la fotografia de Franco que presidia el paranimf. Va ser aleshores quan el rector de la Universitat de Salamanca, Miguel Unamuno digué: "Estáis esperando mis palabras. Soy incapaz de permancer en silencio. A veces estar en silencio equivale a mentir, porque el silencio puede interpretarse como aquiescencia". Després d´afirmar que ell era basc i que el bisbe de Salamanca, present a l´acte, era català, Unamuno digué: "El general Millán-Astray es un inválido de guerra. También lo fue Cervantes. Me atormenta el pensar que el general Millán-Astray pudiera dictar las normas de la psicología de la masa. Un mutilado que carezca de la grandeza espiritual de Cervantes, es de esperar que encuentre un terrible alivio viendo como se multiplican los mutilados a su alrededor. Pero desgraciadamente en España hay demasiados mutilados". Va ser aleshores quan el general Millán-Astray, fundador de la "Legión" cridà: "Muera la intelectualidad traïdora". Unamuno respongué al crit de Millán-Astray, amb la seua coneguda frase: "Este es el templo de la inteligencia y yo soy su sumo sacerdote. Venceréis porque tenéis sobrada fuerza bruta. Pero no convenceréis. Para convencer hay que persuadir y para persuadir necesitaréis algo que os falta: razón y derecho en la lucha". No cal dir que els assistents a l´acte es revoltaren contra Unamuno, que va rebre tota mena d´insults.

Huitanta anys després d´aquell infame crit de Millán-Astray, també hui ressona el "Muera la inteligencia" quan recordem les agressions terroristes que van patir Joan Fuster i Sanchis Guarner i la llibreria 3i4 (entre d´altres) així com diversos participants en el Correllengua, davant la passivitat dels governants de torn.

El "Muera la inteligencia" és present també hui en l´actitud del govern de Madrid, que asfixia el País Valencià amb un infrafinançament que provoca l´espoli dels valencians.

El "Muera la inteligencia" el trobem en els entrebancs del Govern de Madrid al Corredor Mediterrani.

El "Muera la inteligencia" es repeteix en la negativa de l´Església Valenciana a normalitzar la nostra llengua a l´Església.

El "Muera la inteligencia" es fa present en la corrupció d´alguns polítics i empresaris i en les dificultats que posa el Govern de Madrid a acollir refugiats.

El "Muera la inteligencia" el veiem en aquells que neguen la unitat de la nostra llengua, tot i que sí que accepten la unitat del castellà a Burgos, Bogotà, Santiago de Xile o Mèxic.

El "Muera la inteligencia" es repeteix en aquells que afavoreixen la despesa en armament i en els qui neguen la possibilitat que els pobles puguen decidir lliurement el seu futur.

El "Muera la inteligencia" es fa present en la negativa a que els valencians puguem vore TV3 i Canal 9.

El "Muera la inteligencia" el trobem en aquells que volen inhabilitar l´expresident de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas o la Presidenta del Parlament, Carme Forcadell, per un "delicte" tan greu com posar les urnes perquè els ciutadans puguen votar, i en els qui utilitzen la llei per asfixiar i coaccionar la llibertat d´un Poble.

El "Muera la inteligencia" el veiem en els qui van voler destruir el Cabanyal, en els qui defenen la xenofòbia, el terrorisme i el fonamentalisme religiós, que provoca la mort de tants innocents o la persecució dels cristians.

I és que encara hui hi ha molts Millán-Astray disfressats o amagats en polítics i en empresaris corruptes o insensibles al sofriment dels més desvalguts.