Hui diumenge 23, l´Església celebra la Jornada Mundial de les Missions, un dia que té per objectiu recordar, pregar i recolzar l´acció evangelitzadora dels missioners i de les missioneres, presents en el Tercer Món.

Com ben encertadament va dir la Sra. Pilar Rahola en el Pregó que va fer el diumenge 16 a la basílica de la Sagrada Família de Barcelona, "les missions catòliques són una ingent força de vida", consistent en "un immens exèrcit de soldats de pau que donen esperança a la humanitat cada vegada que sembla perduda".

Per això a través dels missioners podem "vore Déu en cada acte solidari, en cada gest d´entrega que realitzen". Els missioners viuen entregats a expandir el Regne de Déu i així contribueixen a humanitzar el nostre món des de la sanitat, l´ensenyament o la promoció de la dona.

En aquesta Jornada Mundial de les Missions, cal recordar "la importància de l´evangelització com a font de civilització, com a servei a l´ésser humà", com digué Pilar Rahola. I és que "el missatge cristià", lluny d´anestesiar les consciències o de paralitzar la lluita per la justícia, és "una poderosa eina transgressora i revolucionària".

Com diu el lema d´aquesta Jornada de les Missions, "Ix de la teua terra", els missioners i les missioneres, que deixant la família i el país són testimonis de Jesús de Natzaret i de la Vida Nova del Regne, esdevenen testimonis de l´amor de misericòrdia.

En el missatge que ha adreçat a l´Església per a aquest dia, el papa Francesc ha volgut ressaltar la tasca dels missioners, "com una gran i immensa obra de misericòrdia". I és que en aquesta Jornada Mundial de les Missions, el papa ens convida a "eixir com deixebles missioners", per tal d´oferir al nostre món "el missatge de la tendresa i de la compassió de Déu a tota la família humana". Per això l´Església és "enmig de la humanitat, la primera comunitat que viu de la misericòrdia de Crist". Aquesta és la gran joia que els cristians podem compartir: anunciar el Déu de la vida, el Déu que és al costat dels oprimits, no dels opressors, el Déu que ens crida a rescatar i a defensar els explotats davant dels explotadors.

Com ha dit el papa Francesc en el seu text amb motiu d´aquesta jornada, "tots els pobles i cultures tenen el dret a rebre el missatge de salvació" i d´evangelització, que comença amb "l´activitat educativa".

Enguany precisament s´acompleix el 90è aniversari de la Jornada Mundial de les Missions, promoguda per l´Obra Pontifícia de la Propagació de la Fe, i que va ser aprovada pel papa Pius XIè el 1926, amb l´objectiu de portar l´Evangeli a tots els pobles.

Tots hem conegut testimonis abnegats, missioners i missioneres que fins i tot han arribat a donar la seua vida pel Regne de Déu: Antoni Llidó, prevere nascut a Xàbia i assassinat a Xile el 1974 per la dictadura de Pinochet, degut al seu compromís a favor dels pobres i de la justícia. Isabel Solà, missionera de la Congregació Jesús Maria, que vivia entre els més pobres i que va morir fa unes setmanes a Haití. Joaquim Vallmajó, assassinat el 1994 i que estudià Filosofia i Teologia al Seminari de Girona. Mossèn Joan Alsina de Castelló d´Ampúries, assassinat el 1973. Els Germans de Sant Joan de Déu Manuel García Viejo i Miguel Pajares, que van morir infectats pel virus de l´Ebola, mentre treballaven a Sierra Leone al costat dels malalts i tants i tants altres hòmens i dones que anuncien l´Evangeli i promouen la justícia. Tots ells ens són exemples de fidelitat i de compromís en la defensa de la justícia i en l´amor als més pobres.