Aquesta era la pregunta que la Sra. Giuseppina Nicoli, alcaldessa de Lampedusa, feia a les institucions europees. I és que només en aquest any han arribat a aquesta illa de menys de sis mil habitants, prop de deu mil refugiats procedents d´Àfrica i del Pròxim Orient. I l´any passat n´arribaren més de 20000.

Aquesta xicoteta illa, que es troba més a prop d´Àfrica que de la península italiana, viu cada dia el drama dels refugiats. Només cal recordar el naufragi del 3 d´octubre de 2013, amb més de 360 víctimes mortals. Va ser per denunciar l´escàndol que va suposar la mort innocent d´aquestes persones, que l´alcaldessa Nicoli va voler que en el funeral, els 360 taüts foren ben visibles. Per això fa uns dies l´alcaldessa es lamentava amargament, pel fet que "el cementeri de Lampedusa no té més espai". Degut a això, el passat 5, els 30 morts que van ser rescatats no els van poder enterrar a Lampedusa, sinó que els van portar a Sicília. Cal recordar, per altra part, que en aquest any, a Sicília ja han arribat 140000 refugiats.

Però quants morts hi ha hagut que no han estat trobats i que no han estat enterrats? Segons Giuseppina Nicoli, "al fons del mar hi ha 30000 cadàvers, però segur que en són més". Aquesta dona cada dia veu arribar a la costa de Lampedusa persones que busquen una vida millor, mentre Europa els tanca les portes i els cors. I és que el drama d´aquests refugiats que fugen de la fam i de la guerra, davant la indiferència del món "civilitzat", s´agreuja cada dia. A més del perill de creuar el Mediterrani en condicions inhumanes, el dolor d´aquests immigrants es veu augmentat pels diners que han de pagar a les màfies (entre 500 i 1000 dòlars) que els transporten en barcasses més que insegures.

L´alcaldessa Nicoli veu amb impotència la situació dels refugiats que "arriben en barques o embarcacions de goma que poden portar com a màxim 20 persones, però que van carregades amb 120 persones". Per a Giuseppina Nicoli, com també per al papa Francesc, la solució a aquest drama està en "canviar la política d´asil", ja que "si una persona demana ajuda, ha de tindre el dret d´asil".

Aquest problema l´han de solucionar els governs, que haurien "d´aturar la venda d´armes als països en guerra", ja que com diu l´alcaldessa de Lampedusa, "les guerres generen els pròfugs". I pel contrari, el que passa és que els governs, també l´espanyol, sense cap mena d´escrúpols, fan de la venda d´armes (que són les causants de tantes morts) un negoci indecent i tacat de sang. Com diu l´alcaldessa Nicoli, també "ha d´acabar la depredació de les riqueses naturals d´aquells països" que estem empobrint per l´avarícia del Primer Món. I és que "som nosaltres que els hem empès a fugir, però alhora alcem murs perquè no vinguen".

El problema de tot aquest drama radica, com diu Giuseppina Nicoli, en "un desenrotllament malalt, que té un nom: capitalisme", tal i com també ha denunciat el papa Francesc. I mentrestant, ¿què fa, o millor dit, què no fa la diplomàcia europea per solucionar aquest drama?

El papa Bergoglio que va anar a Lampedusa l´octubre de 2013 per mostrar la seua solidaritat amb els refugiats, ha denunciat diverses vegades la situació dels immigrats "morts en el mar per eixes barques que en lloc d´haver estat un camí d´esperança, ha estat un camí de mort". Per això el papa ha demanat als governants i als legisladors i "a tota la comunitat internacional", que facen el possible per "considerar la realitat de les persones forçosament desarrelades, amb iniciatives eficaces per defendre la dignitat d´aquestes persones i millorar la seua qualitat de vida". És, precisament, degut a la valentia del papa per denunciar el drama dels refugiats, que l´alcaldessa Nicoli l´ha definit com "un dels més grans i lúcids estadistes del nostre món".

El govern del Sr. Rajoy, (que fins l´abril d´enguany havia acollit 18 refugiats!) insensible a aquest drama, està més preocupat en continuar assegurant els seus privilegis i la seua continuïtat en el govern de l´Estat, que en acollir la gent que pateix. I malgrat que el govern de la Generalitat del País Valencià està a punt per a rebre aquestes persones, el govern de Madrid continua ignorant el sofriment dels qui fugen de la mort, de la fam i de la guerra. Per això el govern del Sr. Rajoy, amb ministres que es diuen catòlics, haurà de sentir la pregunta que Déu va fer a Caín després que matara Abel: "on és el teu germà?" (Gn 4:9).

I mentrestant, i per a vergonya nostra, ¿hauran d´ampliar el cementeri de Lampedusa per enterrar aquells que naufraguen al Mare Mortum?