Aquesta frase que escoltava a ma mare i mon pare de xicotet allà a la meua estimada Gandia la trobe amb sentit ple en el tema que ens ocupa. Les associacions de mares i pares (ampa) al País Valencià hem encetat el debat sobre els deures a través de les nostres federacions, Fampa-València i la Confederació Gonzalo Anaya i Ceapa a nivell estatal. L´acció que hem plantejat és passar aquests caps de setmana de novembre dedicant-los a realitzar activitats amb les nostres filles i fills que no incloguen els deures.

Aquesta acció ha estat fruit d´un debat molt intens de molts mesos que ha estat dut a les nostres ampa i la fem perquè ha estat recolzada per una gran majoria. A les nostres comunicacions podeu trobar tot els nostres arguments per replantejar la qüestió. Ens preguntem si són necessaris els deures, si no generen desigualtats, si no són excessius els temaris, si no hauríem de canviar la metodologia, etc. (aquest 19 de novembre reunim a tota la comunitat educativa a la Malva-rosa per parlar-ne).

Però anem més enllà, volem que entre totes i tots ens qüestionem què estem ensenyant a les nostres filles i fills. Nosaltres apostem per un altre sistema educatiu totalment públic i gratuït, sense concertacions, universal, laic, coeducatiu i en valencià, on les nostres filles i fills siguen el centre. Això no ho tenim a la Lomqe i per això vam fer vaga el 26 d´octubre. A més, entenem l´educació com a tot el procés d´aprenentatge, el que va més enllà del centre, el que també consideraactivitats extraescolars, interacció amb l´entorn social i el moviment associatiu, etc. El procés d´aprenentatge dura tot el dia i tota la vida.

També volem un sistema que, a més, proporcione a les nostres filles i fills, com a part del poble treballador que són, les eines per construir un món diferent, més just i igualitari, on les persones siguem el centre i no les mercaderies. Les famílies volem intervenir en la construcció d´un nou model educatiu junt amb la resta de la comunitat educativa i aquest, expressat de manera resumida, és el que defensem.

Les nostres filles i fills tenen tot el dret del món a gaudir del seu temps. Les famílies tenim tot el dret del món a intervenir en el nou model educatiu.