Quan es compleix ja un terç de segle i de la Llei d´ús i Ensenyament del Valencià (LUEV), des d´Intersindical Valenciana (IV) volem reclamar el compliment total d´allò que hauria d´haver sigut un objectiu ja realitzat de la llei: la normalitat dels drets lingüístics dels valencianoparlants. Perquè, diguem-ho clar, a hores d´ara, els valencianoparlants encara no tenim garantits els mateixos drets que els parlants de l´altra llengua oficial, el castellà.

El balanç dista de ser el desitjable. És evident que s´han produït avanços, però ni de bon tros tots els necessaris. Ni tan sols els que asseguren la supervivència del valencià. Un exemple claríssim; en l´àmbit on més s´ha avançat, l´ensenyament, el recent informe publicat per l´STEPV dóna unes dades poc esperançadores: després d´un terç de segle d´aplicació, només un 30 % dels xiquets i xiquetes reben les classes en valencià. I aquest percentatge encara és pitjor com més alts són els nivells educatius (Batxillerat, cicles formatius, universitat, etc.).

És cert, també, que en els vint anys de govern del PP no s´ha desplegat ni s´ha volgut desplegar aquesta llei i que la gran majoria d´actuacions d´aquests governs han estat de vertadera contraplanificació lingüística. Però, potser, ens hauríem de preguntar si, vists els resultats en tan ampli marge de temps, allò que ha fallat és l´instrument, que s´ha demostrat ineficaç. Clar i ras: amb la Llei d´ús podem avançar cap a la igualtat lingüística real de tots els valencians?

Per això, en aquest aniversari tornem a reclamar un canvi de rumb en les polítiques lingüístiques que han de desplegar les administracions i, molt especialment, la de la Generalitat. Intersindical Valenciana, com moltes altres entitats, ha reclamat i reclama una política lingüística encaminada a aconseguir una veritable igualtat lingüística de tota la ciutadania. Creiem que, vists els resultats de la LUEV, només podrem fer-ho amb una nova llei d´igualtat lingüística que suplisca les (moltes) mancances de la LUEV, tant en previsió com en resultats. Una llei que legisle no sols sobre l´ensenyament i l´ús en l´Administració (àmbits importants, però limitats i amb resultats també limitats) sinó també sobre una gran quantitat d´aspectes i camps que la LUEV no preveu; un de ben important per a IV són les relacions laborals, on, actualment, no hi ha cap mena de regulació lingüística, per no parlar d´altres àmbits i sectors tan vitals i decisius per a la societat actual i per al nostre país com són els mitjans de comunicació, l´àmbit econòmic i de consum, les indústries culturals i de l´oci i un llarg etcètera.

Després de 33 anys en vigor és el moment de fer un canvi i avançar, com diu la cançó d´Obrint Pas, «a pas valent». L´Estatut d´Autonomia o la llei de la funció pública s´han modificat i potser ben aviat es tornen a reformar. Per què no la LUEV? Demanem valentia a la Generalitat Valenciana i una aposta decidida perquè, tal com deia el lema del nostre recent congrés, ens permeta créixer com a ciutadans iguals en drets i, ben especialment, iguals lingüísticament parlant