El 27 de març de 2014, Jorge Nuño, secretari general de Càritas-Europa, presentà un informe sobre la pobresa a l´Estat Espanyol, que criticava la disminució de les prestacions socials per part del Govern del Sr. Rajoy. Com recordaran, el ministre Cristóbal Montoro va desqualificar les dades d´aquest informe ja que segons ell "no se corresponden con la realidad", pel fet que es basaven "en mediciones estadísticas",

Segons Càritas-Europa, l´Estat espanyol era "el segon país europeu amb major índex de pobresa infantil, només superat per Rumania". Això volia dir que 3 de cada 10 xiquets espanyols vivien en risc de pobresa i d´exclusió social. Per això Càritas definia la població espanyola com "una de les més afectades per la crisi econòmica". I això és el que va fer enfadar al ministre Montoro. Però era evident que "los brotes verdes" que anunciava Mariano Rajoy i Montoro, no arribaven a les classes més desafavorides de la societat.

Com que la situació no ha millorat, Càritas torna ara a demanar al Govern del Sr. Rajoy "reformes concretes", per tal de buscar "alternatives a l´actual manera de produir, consumir i viure". Per això Càritas s´ha posat en contacte amb la vicepresidenta del Govern espanyol i amb els responsables de Sanitat, Ocupació i Seguretat Social, Afers Exteriors i Cooperació, Justícia i Interior, per trobar solucions al drama que pateixen milions de persones que no poden arribar a finals de mes.

Càritas presentarà al govern de l´Estat deu propostes, inspirades en la crida del papa Francesc durant la XX Assemblea General de Càrites Internacional i també en la Instrucció Pastoral, "Església, servidora dels pobres", aprovada per la Conferència Episcopal Espanyola l´abril de l´any passat. En aquest document, els bisbes espanyols deien: "No podem callar pel fet que no es reconeixen ni es respecten els drets de les persones", i per això es permet "que els éssers humans no puguen viure amb la dignitat que es mereixen".

Les deu propostes que Càritas presentarà al Govern del Sr. Rajoy són les següents:

1 La ratificació de la Carta Social Europea revisada el 1996 i del protocol addicional de 1998.

2 Garantir uns ingressos per a les llars en situació de pobresa extrema.

3 Garantir a tothom l´accés a la sanitat.

4 Fer les reformes estructurals que facen falta, per tal que puguen garantir el dret a una vivenda digna.

5 Ocupació digna i salari adequat per als qui estan a l´atur.

6 Apostar per una economia social i solidària en la contractació pública.

7 No condicionar l´accés al permís de residència a l´obtenció d´un contracte de treball.

8 Garantir els drets humans en els procediments d´expulsió.

9 Acomplir els Objectius del Desenvolupament Sostenible .

10 Destinar en aquesta legislatura el 0,4% del PIB a ajuda oficial al desenvolupament.

És evident que tant el Sr. Rajoy com el Sr. Montoro viuen als núvols, envoltats de luxe i de confort, i per això són insensibles a la situació de milions de persones que no poden arribar a finals de mes. I és que la pobresa a l´Estat espanyol no és estadística. És una trista realitat.

El cas més escandalós és el de la dona invident de 94 anys, de Massamagrell, a qui el govern ha tret, miserablement, els ridículs 150 euros que cobrava, pel fet de viure amb la seua germana que té una pensió de viduïtat de 740 euros. El cas és encara més escandalós pel fet que, va ser la cap del Servei de Prestacions i Programes de Serveis Socials de la Generalitat, qui va signar l´informe per traure-li a aquesta dona els 150 euros mensuals que cobrava. El Govern del Botànic no havia de rescatar persones? Es dirà que la llei obligava a fer aquest informe que negava els 150 euros a aquesta dona. Però no és aquesta una llei injusta? Com va signar la Generalitat un informe que humiliava aquesta dona de Massamagrell? I ni que les normes que vénen de Madrid obligara a fer aquest informe negatiu, la Generalitat no hauria d´haver fet aquesta acció vergonyosa! El Govern del Sr. Rajoy deixa les persones desemparades, mentre fa un rescat milionari de les autopistes deficitàries de Madrid!

Al costat dels 150 euros que cobrava la dona de Massamagrell, ¿quin sous tenen els Srs. Rajoy, Montoro? Saben el que cobra un pensionista? Saben què és passar un mes amb 600 o 700 euros? I és que ells, enmig del luxe i del benestar, s´obliden del dolor i de la misèria de la gent. Per això el papa Francesc denuncià el passat dia 12 "la insensibilitat d´una societat que deixa pel camí milers de persones".

Espere que gairebé tres anys després d´aquell informe, el govern espanyol escolte les propostes de Càritas, per tal de trobar solucions i així pal·liar el sofriment de la gent que ho està passant malament.