Acabem d'aprovar els segons pressupostos de la Diputació de València després del canvi de govern que va tindre lloc l'any passat. Uns pressupostos que continuen ben lluny de l'anterior manera de funcionar: vam trobar una diputació clientelista, opaca, tacada de corrupció i dirigida més per interessos personals i partidistes que no per la voluntat de millorar la vida de la ciutadania. I any i mig després, i cada vegada més, les diferències es fan més evidents. Aquests pressupostos representen un pas més en la línia marcada des del primer moment per part del nou equip de govern, basada en redistribuir els recursos amb criteris objectius i no partidistes, en col·laborar amb la Generalitat per tal de posar en pràctica les polítiques del Pacte del Botànic, en oferir serveis de qualitat als municipis i, també, en contribuir a que els ajuntaments puguen accedir al finançament necessari per donar solució als problemes del dia a dia.

Un pas més, com dic, i amb actuacions ben concretes. Impulsarem, en col·laboració amb la Conselleria d'Educació, un Pla de Manteniment d'Escoles, perquè dignificar l'educació pública ha de ser un objectiu prioritari; com també ho és millorar la cobertura a persones dependents, menors, gent gran o persones amb diversitat funcional, i també en açò anirem de la mà de la Generalitat, perquè més enllà d'institucions està l'obligació que els serveis arriben a tot el món, visquen on visquen. I perquè compartim, perquè fem nostre, l'esperit i la lletra del Pacte del Botànic.

A més a més, continuem oferint recursos tècnics i econòmics als municipis, en àmbits com la programació cultural, la restauració del patrimoni, la sostenibilitat mediambiental, la modernització i la transparència de l'administració o el foment del turisme. I apostem per mantindre al més alt nivell museus com ara el MuVIM, el Museu Valencià d'Etnologia o el Museu de Prehistòria de València, alhora que centres d'estudis com la Institució Alfons el Magnànim ja ocupen el lloc de referents que els pertoca.

Acabar amb el clientelisme va ser un dels primers objectius que ens vam marcar, perquè els diners públics s'han de gestionar d'una manera equitativa i eficaç. Així, i per segon any consecutiu, augmentaran dràsticament les subvencions i ajudes que són concedides a través de bases objectives i de lliure concurrència. Hauria de ser la cosa més normal del món, però abans no ho era: hem passat d'un model discrecional a un de criteris clars i transparents, i aquests pressupostos acaben de consolidar aquest model.

I, per descomptat, també col·laborem en la posada en marxa del Fons de Cooperació municipal impulsat per la Generalitat; un fons que posarà a disposició dels ajuntaments més recursos econòmics, i que, sumat a les ajudes pròpies de la diputació, significarà destinar més del doble en aportacions directes als municipis, per tal que els ajuntaments invertisquen on consideren més necessari. És bàsic, les administracions més properes a la ciutadania han d'estar ben finançades, i només es pot entendre les reticències d'altres diputacions a contribuir en el fons si pensem en clau d'estratègia partidista. Nosaltres no entrarem en eixe joc, tenim clares les prioritats.

Transparència, eficàcia, col·laboració, serveis públics, rescatar persones. Seguim.