José Mosterin és un filòsof reconegut en l´àmbit de la lògica i la filosofia de la ciència, tanmateix ha defensat els drets del animals, i en concret en aquesta ocasió ve al cas un llibret seu a favor dels bous, i que segons ens diu li hagués agradat que no hagués fet falta escriure. L´intenció de la publicació és ben evident: elevar el nivell de consciència e informació sobre aquestos animals i el seu maltractament, aquest darrer inútil, perfectament prescindible i fàcilment evitable. Es tracta, doncs, d´un d´un llibre fruit del compromís moral i que a Catalunya, on viu i treballa l´autor, contribuí a l´abolició de les corregudes de bous del 1 de gener de 2012.

El element inicial del text ens porta a la biologia d´aquestos animals vius, els quals com la resta de rumiats son besties pacífiques i proclius a fugir, mengen i tot seguit volen restar tranquils al seu refugi, passant llargues estones tombats, de forma que «el bou, un rumiant típic, sols desitja que el deixen en pau». Al bou se´l va preparant per la lidia, a les corregudes abans de sortir ja se la van infringit dolor per provocar-li la seua reacció, i no diguem una volta surt a la plaça: banderilles, punyes... La crueltat es regula als reglaments taurins i resulta manifesta. Mosterin considera i argumenta que estem davant de una crueltat activa consistent dolorosa i intencionada d´una criatura sensible, produint, allargant i incrementant el dolor sense cap necessitat.

Estem davant d´un debat obert, tant al carrer com a nivell de pensament. Les postures en presència tenen a veure amb les concepcions ètiques, i encara que les opcions polítiques no sempre son un reflex, resulta evident com entre els abolicionistes abunden les persones que es situen en l´esquerra alternativa, en tant que les més partidaris de la festa dita nacional son majoritàriament de signe conservador, tot i que això ens portaria a situar què és l´esquerra real, i qui venint d´una tradició es defineix com a tal segons les circumstàncies.

Al nostre país, el tema constitueix encara una qüestió delicada. Hi ha por a fer un plantejament directe i clar, fins quan? És cert també que l´afició a les corregudes va reculant d´any en any. El nostre problema està més aviat situat als bous al carrer. A Pedreguer, com es feu en alguns pobles més, ha tingut lloc una consulta i la majoria ha optat per suprimir el bou embolat, cosa que ha motivat algunes protestes al·legant-ne que amb la democràcia s´havia negat el dret dels ciutadans a la cultura tradicional. Quin argument!