L´Acadèmia Valenciana de la Llengua, al seu diccionari defineix el terme privatitzar: transferir al sector privat (una activitat o una empresa de propietat pública); i el terme externalitzar: confiar a un tercer la gestió (d´un sector de l´explotació de l´empresa). Els termes poden, fins i tot, ser sinònims i en aquest sentit els utilitzaven Ximo Puig i Mónica Oltra quan eren oposició i denunciaven les externalitzacions-privatitzacions del PP, perquè tant valia dir externalitzar com privatitzar, al capdavall tot era adjudicar a uns tercers ( i de vegades presumptes coneguts) una activitat pública. En aquell moment, el material a transferir estava relacionat sobretot amb el taulell i els plans d´actuació integrals. Ara, quan són govern, aquelles menystingudes paraules, símbol i estigma d´una manera de governar no molt llunyana però molt criticada pels actuals governants, les utilitzen d´una altra manera, diguem-ne que llevant-li ferro, suavitzant-les? però la semàntica és tossuda i volen dir el que volen dir, exactament el mateix abans i ara.

El DOCV número 7957, de divendres 13 de gener, publicava la licitació CNMY16/ PL11A/42. Servei de traducció i correcció de textos per a la Direcció General de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme. El contracte d´aquesta externalització amb un termini d´execució de 2 anys té un valor estimat d´1.708.000 euros, xifra que en una segona publicació del DOCV, de 23 de gener, augmentava amb 170.800, per si de cas, per allò de no tallar curt.

Les i els tècnics lingüístics, professionals que traduïm i corregim el material a licitar, ens n´assabentàrem, de la notícia, a través del DOCV, a falta d´una explicació més detallada dels nostres superiors. Les xifres que estan en joc no són menors: prop de 2 milions d´euros, xifra que traduïda al nombre de possibles llocs de treball d´oferta pública seria de 20 tècniques i tècnics lingüístics. Per situar-nos, el personal tècnic funcionari de la Generalitat Valenciana, que ara per ara fem aquestes tasques de correcció i traducció, som uns 50 aproximadament.

Assistim, doncs, novament a aquelles pràctiques anteriors a l´actual govern, tan criticades i tan menystingudes que, a hores d´ara, fan que el procés de normalització lingüística comence a ser un problema polític per al personal que ens governa, una decepció per a les persones que ens ho vam creure i un regal diví per a uns adversaris polítics que com diu Lluís Llach: «...no dormen, reposen». La vicepresidenta i el president de la Generalitat Valenciana no poden passar pàgina i prou, no poden mirar cap a una altra banda, no poden fugir d´estudi... La sinonímia és inesgotable en el fons i en les formes, no poden externalitzar també la seua responsabilitat política. El mandat de les urnes i el respecte a la ciutadania ni s´externalitza ni es privatitza.