El passat diumenge vaig anar amb la meua família a la manifestació per reclamar l´acolliment de les refugiades i refugiats sirians que encara esperen a les nostres fronteres per venir. Em plantege dues qüestions, què serà dels xiquets i les xiquetes sirianes? Quin tipus d´ensenyament estaran rebent o els espera? La segona, estic content de poder ensenyar a la meua filla i al meu fill aquests valors, els de la solidaritat i que s´ha de lluitar per un món millor.

Son els valors coneixements? L´actual sistema educatiu ensenya al nostre alumnat els valors que faran d´aquest món un lloc millor? Cal plantejar-se un canvi en l´educació?

Per tal de canviar la societat cal lluitar sempre. Aquesta lluita cal fer-la de manera organitzada. Les famílies, les mares i pares del sistema d´ensenyament públic ens organitzem als centres en les AMPA. Des d´aquestes ens federem per tenir més força en la nostra participació i reivindicació. Lluitem per un nou model educatiu, un model on el centre siguen les nostres filles i fills, les del poble treballador. Un model integral, solidari, que considere l´ensenyament com un tot, com allò que aprenen les 24 hores del dia i més enllà de les aules, al barri, al poble. Des de l´AMPA de cada centre, al meu cas el CEIP Joan de Ribera de Burjassot, i a través de FAMPA-València i la Confederació Gonzalo Anaya, lluitem per un model totalment públic, sense concerts, gratuït i universal, laic, coeducatiu i en valencià. Ho fem junt a la resta de la comunitat educativa perquè considerem que l´ensenyament és qüestió de totes.

Després de molts anys de polítiques neoliberals i de retallades, el nostre sistema públic està molt malmès. Com que nosaltres volem el millor per a les nostres xiquetes i xiquets, ja que és el millor que tenim, volem que es revertisca aquesta situació, volem dignitat i qualitat. També pensem que una situació nova i diferent en el model educatiu pot contribuir al canvi d´aquesta societat. Un dels factors que ha reforçat aquesta destrossa ha estat la llei d´educació actual, la Lomqe.

El passat 26 de novembre les famílies vam fer vaga contra la Lomqe per tot el que representa aquesta llei. El passat 28 de novembre, fruit d´un nou debat entre les nostres AMPA, el nostre Consell de Govern (que és l´òrgan entre assemblees) vam decidir convocar altre cop vaga per al dia 9 de març. Aquesta vegada la vaga serà de tota la comunitat educativa.

Les AMPA convocarem vaga, i ho farem a través de la Plataforma en Defensa de l´Ensenyament Públic. Animem a totes les famílies a secundar-la. Deixem les aules buides, les de tots els nivells educatius, des d´infantil fins a l´universitari; per tal que es palese, un cop més, la nostra oposició a les polítiques neoliberals i de retallades continuades i contra un model educatiu que prima la competitivitat i les diferències. Volem un model que faça de les nostres filles i fills persones que lluiten per un món millor, per un món on les persones siguem el centre del que fem i no vivint pels diners ni la mercantilització. La vaga ajuda a aconseguir el canvi, el nou demà. Si li donem a l´alumnat les eines per pensar per si mateix, podran trobar el camí per construir aquest nou món.