El tren és una d´aqueixes pel·lícules inoblidables. Fruit d´un realitzador polèmic: John Frankenheimer. Però no fa falta anar tan lluny a l´espai o al temps per poder gaudir de El tren. El Cirque du Soleil és sens dubte el circ, hores d´ara, més famós al món sencer. Dada molt curiosa. Perquè és un espectacle circense que trenca amb el costum de molts anys. La qual cosa ens diu molt. La gent d´aquest circ ha pogut trencar amb un costum molt arrelat entre la societat, el costum de maltractar els animals. I ho ha fet amb una gràcia i serietat antològica. Cap ni una persona parla malament d´aquesta companyia d´artistes.

Però novament no hem d´anar tan lluny per trobar un espectacle tan superb.

Aquest Nadal passat, la meua filla, ma mare i jo vam anar a un espectable molt proper, a la sala Rambleta, emblemàtica i molt cuca, al ínclit barri de Sant Marcel·lí de València. Allí feien una obra per a tots els públics, de circ. De circ de debò. El tren.

La companyia de circ-teatre valenciana, nostra, El Circ Gran Fele feia aquesta actuació amb una il·lusió meravellosa. No sé si seguint l´estela de Frankenheimer o la de Soleil. El cert és que la funció va ser del tot exitosa i amable. També plena de respecte cap la vida. Un espectacle que cap valenciana o valencià es pot perdre.

Fa unes setmanes va eixir a la palestra una notícia tan interessant com polèmica. La ciutat de Madrid i l´Assemblea de Madrid havien aprovat, gairebé per unanimitat (només va quedar a soles el Partit Popular, què estrany), prohibir els circs sense animals. A València, aquesta mesura ja és efectiva des de fa més d´un any, i a Barcelona encara més.

A Barcelona la gent continua divertint-se amb els circs. A València també. I a Madrid passarà el mateix. No tenint en dolentes condicions a animals que solen viure a uns altres hàbitats. La selva, la sabana, prop dels rius, veient arbres. Vivint en llibertat. Sent lliures i feliços.

Però, ja dic, davant d´aquesta notícia, la polèmica està servida. El partit blau i molta gent posa el crit en el cel, dient això i açò. Però el cert és que no passa res. El cert és que tenim una societat molt més millor i més coherent. Tot i que manca molt per arribar a la coherència absoluta.

Un dels comentaris sobre aquesta notícia que més em va cridar l´atenció va ser el d´un portaveu d´aquests circs amb animals. Deia alguna cosa com que ells tractaven bé els animals, que es podien veure a qualsevol moment, i que si es prohibia aquests tipus d´espectacles, també havien de prohibir-se d´altres: zoos, acuaris, tendes amb animals...

Doncs bé, aquesta persona encertava a la seua segona conclusió, no a la primera. És cert, hem de ser coherents. Hem d´acabar amb tota mena de maltracte cap als animals. Ara queda que les institucions siguen coherents i es posen les piles, seguint el bon camí, aquest camí. El tren.