Un 12-0 és un resultat contundent. Propi de circumstàncies igualment aclaparants, quan la barca va duta pels embats de les ones contra els esculls i les roques. Només que, en el cas que ens ocupa, el vent i les ones eren creades per les pròpies víctimes. Un club enviat al fons de l´abís; uns (quants) jugadors i tècnics surant amb les butxaques plenes. La màfia calabresa, en diuen. La terrible N´Drangheta.

La N´Drangheta sol aparéixer en societats en forts canvis socials, polítics i econòmics. Estem, a Espanya, en eixes condicions? La N´Drangheta s´originà al sud d´Itàlia, a la Calàbria, on van arribar des de Sicília alguns caiguts en desgràcia de la Cosa Nostra després de la unificació d´Itàlia (entre 1860-70). Estos s´organitzaren en clans endogàmics, els n´drine, fortament units i sigil·losos, d´estricta lleialtat familiar, a la conquesta del benefici i reeiximent grupal. Amb la corrupció i la intimidació s´escamparen per tota Itàlia. «Qui s´enganya, paga», o «la sang demana sang» són els seus codis implícits i respectats.

Darrerament, arran de la caiguda del mur de Berlín i la descomposició de les societats comunistes, amb la consegüent guerra dels Balcans en la dècada dels 90, els N´Drangheta, a través del sud d´Itàlia oferint els seus poders d´intermediació i eficàcia resolutiva, van saber i poder canalitzar els mons clandestins i il·legals de l´Europa de l´est i el Mediterrani oriental. Operar a l´ombra mentre les societats es reorganitzen és el camp d´acció preferit per les n´drines calabreses. Mutar i canviar a temps és consigna. Així, prompte prompte captaren la inoportunitat de l´heroïna (causant indirecta de la sida) i tractaren d´enfortir lligams amb els càrtels colombians per la introducció d´un producte menys esguitós, la cocaïna. Els diners quedaven blanquejats en operacions immobiliàries i empresarials, sobretot en els Estats Units, davant la qual cosa el govern nord-americà de George Bush ideà la llei patriòtica de control de les transaccions en dòlars al llarg del món. Els N´Drangheta giraren la vista cap a Europa, trobaren en l´euro, acabat d´implantar, el mitjà ideal per a continuar les seues mampreses. Els mercats negres floreixen en llocs i temps de inexperiència o absència de regularitzacions.

Al mateix temps, la globalització era una realitat, duta a terme de forma desregularitzada, la qual deixava un univers a la mida dels clans n´drine. Només faltava l´existència de turbulències, com les bambolles de tot tipus (financeres, digitals, immobiliàries...), per a què els taurons es llançaren de cap a elles. L´Espanya de començaments del nou segle XXI constituïa un clar objectiu per al blanquejament de diners en la construcció. La màfia italiana, segons informes de la Interpol, movia uns 150.000 milions d´euros anuals en Espanya, dels quals un 35 % procedien d´activitats criminals com la prostitució o el narcotràfic, mentre que la resta són simplement diners llavats en negocis legals principalment en l´immobiliari. Acabat este, els N´Drangheta s´aboquen al recent nascut paradís online del joc i les apostes. Ja sabem: Barça, 12; Eldense, 0. El mercat, com l´au fènix, es renova constantment.

Els Estats tradicionalment venien treballant per millorar la vida dels seus ciutadans. Hui l´Estat, constituït en Estat-mercat, diu que tracta d´implementar al màxim les oportunitats per a cada ciutadà. Sense donar-se compte (o ignorant) que els més forts, els més dotats, o els qui fan més trampes, s´alcancen totes les (poques) oportunitats que deixa un mercat assilvestrat sense normes, correccions, ni participació democràtica. En la vida social i personal hi ha la possibilitat d´elecció. En la vida econòmica, manen lleis incontrolables i persones a l´ombra no elegibles. Com si s´obeïra una llei no escrita: «Qui més pot, més s´endu».