Ser feminista, com deia la gran Simone de Beuvoir es una forma de viure personalment i de lluitar col·lectivament. El diccionari de la RAE defineix el terme feminisme literalment como a: «Ideología que defiende que las mujeres deben tener los mismos derechos que los hombres». El diccionari català Pompeu Fabra defineix el feminisme de la següent manera: «Moviment que té com a finalitat d´aconseguir la igualtat política, econòmica i jurídica de la dona respecte a l´home, concretat a partir de la segona meitat del s. XIX dins l´àmbit de la societat industrial».

Com sabem, la utilització de les paraules, sobretot quan volen definir alguna cosa, mai es casual. Així, tot i que semble que les dos definicions diguen el mateix, no és així. Però la interpretació la deixe per a qui puga acabar llegint estes lletres.

Dir que s´és feminista encara resulta cridaner i fins i tot per a alguna gent pot resultar ofensiu escoltar-ho. Òbviament eixe és el seu problema. No resulta gens difícil comprovar que hi ha una tergiversació interessada del terme per tal de criminalitzar-lo amb la clara intenció de treure-li valor a tot el que significa i a la fenia que s´ha fet i es fa des del feminisme. També, i com no, és vol menysprear el discurs feminista que, com ja hem vist té com a finalitat aconseguir la igualtat política, econòmica i política de la dona respecte a l´home. Res més. Ni res menys.

I es que lluitar per una igualtat entre dones i homes té un rerefons de radicalitat (d´arrel), perquè el que busca es transformar la societat per fer-la més justa i més equitativa per a totes les persones. Però, pel que sembla, això molesta a molta gent, perquè encara s´escandalitzen i ens titllen de radicals en el sentit més pejoratiu quan, per exemple, exigim el control sobre els nostres cossos i decidir sobre les nostres maternitats.

Jo sóc feminista. I ho vull dir alt i clar. I ho sóc perquè crec en la igualtat plena de drets i oportunitats de totes les persones més enllà del seu sexe. Sóc feminista perquè no hi ha dret que se´ns maltracte i assassine per ser dones com ho fa el terrorisme masclista. I ho denuncie sempre alt i clar.

Sóc feminista perquè crec que les dones som éssers humans complets i lliures que no necessitem cap tutela ni cap príncep que ens salve.

Sóc feminista perquè hi ha molts interessos capitalistes que consideren els cossos de les dones com a mercaderies o matèria prima amb la que fer negocis il·lícits con la tracta de dones amb la finalitat d´explotar-les sexualment o d´utilitzar-les com a receptacles per a gestar criatures per a altres i per encàrrec aprofitant-se´n de les seues situacions de necessitat econòmica.

Sóc feminista perquè no vull que cap dona cobre menys per fer la mateixa feina que un home.

Però sobretot sóc feminista perquè no m´agrada el món en el que visc ni l´ordre patriarcal que ens governa i vull canviar-lo per que siga més habitable en tots els sentits i per a totes les persones. És així de senzill. I de complicat al mateix temps. I em sent ben orgullosa de la meua militància feminista. T´apuntes a defensar els drets de totes les persones?