Més enllà de la reclamació polític-econòmica, cal que qualsevol viatger agafe un tren des de València o Sagunt cap a Saragossa per a comprovar in situ el deplorable estat de la infraestructura ferroviària entre aquests importants nuclis de població. És com un viatge al segle XIX. Es tracta d´un tram que no està electrificat i, a més a més, obliga a restriccions de la velocitat i grans limitacions per al trànsit de mercaderies, una circumstància ben anacrònica per al segle XXI. D´autèntica vergonya. Fins i tot alguns operadors comercials es veuen obligats a triar altres destinacions o fer més llarga la distància passant per Tarragona.

Les Corts Valencianes han aprovat per unanimitat la declaració de Sagunt a favor del corredor ferroviari Mediterrani-Cantàbric. Una iniciativa fonamental per a l´economia valenciana que ha comptat amb el suport de tots els partits polítics i els agents socials valencians. Sagunt és la porta d´Aragó i la finestra del Cantàbric al Mediterrani. La connexió logística de la Comunitat Valenciana amb diverses comunitats autònomes (Aragó, Cantàbria, Euskadi) i la unió de cinc de les ciutats més poblades d´Espanya és condició sine qua non per al creixement i la consolidació de la nostra activitat econòmica.

El deute crònic de l´Estat amb la Comunitat Valenciana és sense cap mena de dubte el Corredor Mediterrani. La implicació dels empresaris i els treballadors, els agents socials, en la defensa d´aquesta infraestructura és encomiable. Però també la connexió amb Saragossa i Bilbao és imprescindible. No podem avançar si les infraestructures de transport no acompanyen el desenvolupament de l´activitat mercantil. Sobretot si tenim en compte l´endarreriment crònic que pateix des de fa segles aquesta infraestructura.

Algunes empreses valencianes, com deia, han d´utilitzar la connexió marítima amb Tarragona per poder arribar a Saragossa. Un gran contrasentit i un gran malbaratament de recursos que ens resta competitivitat i capacitat logística. La mateixa Autoritat Portuària ha decidit invertir directament 63 milions d´euros en la millora de la infraestructura ferroviària, a més de 30 milions destinats a la connexió amb el mateix port de Sagunt.

Finalment, sembla que les mobilitzacions vertebrades entre València, Sagunt, Terol i Saragossa, amb agents socials, moviment veïnal i partits polítics, han sigut clau perquè el Govern de l´Estat s´implique en la solució d´aquesta greu deficiència. Foment ha anunciat la inversió de 330 milions d´euros en el període 2017-2020, dels quals 15,4 estan compromesos per a 2017. Continuarem exigint que el Govern complisca amb aquesta inversió promesa i que l´eix Cantàbric siga prompte una realitat que millore la nostra economia i deixe de ser un greuge per als valencians.