Com funciona la comunicació política? És tan important i tan influent com diuen alguns? Somos clase valiente és una pel·lícula de tres estudiants universitaris d'audiovisuals que combinen un experiment per introduir el concepte «Som classe valenta» i entrevistes amb experts en comunicació política de diverses corrents ideològiques.

Entre els experts entrevistats, el meu favorit és George Lakoff. En 2007 es va publicar en castellà el seu llibre No pienses en un elefante (actualment exhaurit en castellà; disponible en català). El llibre descriu diferents facetes. Una és el paper dels think tanks dels republicans, laboratoris d´idees per colar subtilment missatges polítics que beneficien els conservadors d´EUA. O les maneres defectuoses de comunicar que els demòcrates tenien en aquella època: dedicar-se, simplement, a dir la veritat o descriure fredament el programa electoral o la comunicació a la contra.

Quan me´l vaig llegir em vaig fer conscient que una cosa semblant passava ací. Els partits polítics d´esquerres, progressistes i verds estaven sovint a la contra: contra la corrupció, contra les nuclears, etc. I com explica Lakoff, no és el mateix, en absolut, fer missatges a la contra, que a favor. No transmet el mateix No volem contaminació que Volem l´aire net. Poc després de la publicació del llibre, vaig conéixer a Joan Ribó, l´actual alcalde de València, i li vaig recomanar el llibre i es va quedar entusiasmat amb la seua lectura i li vaig assessorar com posar-lo en pràctica.

Si tens interés en saber la importància del llenguatge en política, vine el divendres 2 de juny a les 20 hores a Aragó Cinema per conéixer les opinions d´altres experts en comunicació política. L´alcalde presentarà la pel·lícula Somos clase valiente explicant la seua experiència. Veniu, crec que pot ser un moment inspirador per aprendre a comunicar fructíferament.