13 de junio de 2017
13.06.2017

Coherència, sols caldría coherència

12.06.2017 | 21:48
Coherència, sols caldría coherència

Uns professors valencians ens plantejaven al 2013 si estàvem al final del viatge del Estat autonòmic. Partien d´ una constatació que s´ ha fet evident: allò que Azaña definí com «les nostres divergències peninsulars» ha tornat a situar-se de nou al centre de l´agenda pública, òbviament, parlem de la qüestió catalana i de l´esgotament del model autonòmic. El text, del que son autors Joaquin Matin Cubas, José A. Pérez, Joan Romero;Margarita Soler i José M. Vidal, aposta directament per un federalisme plurinacional, aportant, fins i tot unes bases concretes.

Sobre el tema hi ha prou lletra impresa, cosa que possibilitaria un debat obert i que les propostes polítiques avançaren. La realitat,però, és tossuda, de moment, però, uns i altres continuen on hi eren. No a anem a gastar energies parlant de la dreta governant i els seus acòlits, lo seu és no raonar,sinó mantenir-se´n allò que diuen: «ferms». Des de la meua perspectiva, que ha estat més aviar federalista des de fa temps, cal suscitar una sèrie de consideracions als que afirmen estar per la federalització i que al meu parer no hi son coherents. Doncs, què entenem per coherència. Molts elemental, fer i actuar en funció amb el pensaments.

El federalisme implica un pacte federal entre els pobles que hi participen, llavors, el pacte en un sistema democràtic, en temes o qüestions d´ aquesta calada, deu que ser pres o decidit amb participació de la ciutadania afectada. Escoltem sovint com, davant de la consulta o referèndum a Catalunya és diu que no es pot fer puix la sobirania correspon a tots els espanyols. Un interrogant: ¿Això vol que aquells que afirmen tal cosa volem fer un referèndum a escala espanyola?, sospitem que no, aleshores eixa és una clara incoherència. Per altra banda, al cas d´ un referèndum a Catalunya: ¿ Resulta coherent que al traslladar la decisió a les urnes no sols hi ha dos opcions, si o no? o ¿deuria haver-hi una eixida federal com altra opció?

Dir que el problema es complex no ajuda ni aporta res. En altres ocasions ja he parlat sobre el element «sentiments», positiu, doncs, que es parle de plurinacionalitat, i el seu reconeixement per part del PSOE. La coherència, però, conduiria a canvis en la línea de l´ asimetria. Asimetria, dic siga de pas, que s´ ha manifestat, de forma vergonyosa, a l´hora d´aprovar els pressupostos de l´estat, ja que el govern no ha tingut «peròs» en fer concessions,i, per altra banda, alguns grups parlamentaris han aparcat temes de fons a canvi de recursos econòmics.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook
Enlaces recomendados: Premios Cine