Acabe de passar pel quiròfan, on m´han extirpat 14 cms. del còlon i un poc de l´ili i de l´apèndix i unes adenopaties. En realitat, aquestes situacions, si les passes en bones mans, com les del metge que m´ha operat, se superen fàcilment. Com havia de fer alguna cosa per a entretenir-me, mentre em tenien al llit i em reposava, he estat fent algunes reflexions que escric, per si poden ser d´interès per a altres candidats a passar pel trull.

El càncer de còlon, així com el de pròstata i el de mama, afecta i afectarà una bona quantitat de ciutadans i ciutadanes a nivell mundial. També tenim problemes a l´hora de parir i en general en tot el que afecta al baix ventre, en la reproducció i en l´evacuació. Són "problemes dels humans", per culpa de l´evolució de l´espècie, perquè els homes decidírem posar-nos dempeus, en lloc de continuar anant de quatre grapes, com han continuat fent els nostres parents, mones i goril·les... I paguem el preu.

Seguint amb la meua operació, he suportat amb estoïcisme tot el que ha calgut, recitant com un mantra els versos de Catul que tant m´agraden «desgraciat de Catul, deixa de fer el fava i el que veges que no té remei, dóna-ho per perdut», o siga, resigna´t, Pep. Sobre tot he tingut temps, durant els cinc dies d´hospital per a rellegir el llarg poema «De rerum natura», de Lucreci, que tenia pendent de fer.

Qui llig la immensa obra del poeta llatí, en realitat cerca Epicur, del qual no tenim massa textos. En aquests versos, Lucreci reporta el pensament del gran filòsof grec, que ell considerava el seu mestre. Com jo també el tinc per mestre, m´ha anat molt bé renovar-me les piles, amb la seua relectura. Segons Epicur, la filosofia és necessària per a tothom, cosa en la qual no creuen els ministres espanyols que han tret el seu estudi (i el llatí i el grec) de l´ensenyament; així són ells de burros. La filosofia, segons Epicur, ensenya i prescriu el camí de la felicitat, i és el remei per als quatre grans mals de la humanitat: la por als déus, a la mort, al destí i al dolor. Jo estic especialment d´acord pel que respecta a la religió i al dolor.

Precisament el meu metge ha tingut molta cura a administrar-me analgèsics suficients per a fer-me sentir millor, o no sentir dolor. Respecte dels déus i la religió, estava rellegint els versos de Lucreci del llibre primer, que són la denúncia de l´amenaça dels déus, contra els homes. La mateixa religió infantà fets criminals i impiadosos, diu. I capficat en aquesta lectura impia, de sobte se´m presentà un senyor amb bata de metge: soy el capellán. Sorprès, el fulmine amb la mirada i amb un gest rotund li dic: doncs, ja pot anar-se´n. Aquest acota el cap i s´esmuny, sense dir ni adéu. Em quede estupefacte i indignat. Ara he de passar a mans de l´oncòleg, Supose que tot anirà bé. Jo ho contaré, si paga la pena.