Allò que Puig tracta i no tracta a Estrasburg

15.06.2017 | 11:03
Allò que Puig tracta i no tracta a Estrasburg

Aquesta setmana els principals responsables de la Generalitat han viatjat a les capitals de la Unió Europea: Brussel·les, Luxemburg i Estrasburg. Ximo Puig i Mónica Oltra han mantingut diverses reunions per tractar temes importants per al futur del País Valencià: una trobada amb responsables del Banc Europeu d´Inversions per millorar les relacions entre ambdues institucions i trobar vies de finançament per la construcció d´escoles, una reunió amb Juncker per a que el pla que porta el seu nom arribe al nostre territori, gestions de la vicepresidenta per intentar implantar el Pilar Social Europeu de Drets Socials... Un esforç important que, vaja per davant, cal reconèixer, especialment tenint en compte que fa dos anys cloíem una etapa que va projectar a Europa una imatge del País Valencià absolutament vergonyant. Cal recordar-ho: diferents casos d´ ús fraudulent dels fons europeus a projectes de Leader, falsejament del dèficit, ajudes públiques aportades contra les normatives europees corresponents que han acabat en sancions milionàries...

Ara, però, és diferent. El Consell s´esforça a impulsar una imatge exterior de solidesa i serietat. D´aquelles regions del continent que vénen a les institucions comunitàries a dir: «Ací estem. Ja no som els impresentables d´abans. Ens portem bé i fem les coses correctament i com a vostès els agrada». Un avanç? En certa manera, sí. Però per a moltes valencianes i valencians, en fer una ullada una mica més profunda, ens sembla que el si el viatge no planteja cap crítica clara i contundent pot quedar en un exercici de submissió.

Perquè un Govern que diu treballar per les persones hauria de començar llançant un missatge ben crític cap a les institucions que governen Europa i traslladar als seus responsables les terribles conseqüències de les seues polítiques. Els ciutadans i ciutadanes del País Valencià tenim problemes greus de finançament, sí: però tan culpables són els responsables del desastrós llegat que ens deixà la dreta, com els màxims dirigents de la Unió Europea amb les seues polítiques d´austeritat. Si no ens arriba per cobrir els serveis mínims és perquè han desaparegut centenars de milions en trames corruptes, però també perquè s´han imposat uns mecanismes que obliguen les institucions locals a atendre abans als bancs que a les persones. Decisions que afecten al dia a dia de la ciutadania, que impedeixen una gestió adequada dels serveis mínims, i que condemnen l´educació, la sanitat, l´atenció als majors o la cura dels dependents a unes condicions molt allunyades del que necessitem milions de valencianes i valencians.
Al Consell se li ha oblidat reclamar a ses majestats europees una Política Agrària Comuna que no supose un problema per al camp valencià, recordant que més de 30.000 professionals han quedat ja exclosos d´un PAC que beneficia grans explotacions i es desentén dels xicotets productors. El govern valencià ha passat per alt tractar l´impacte del conveni amb el Canadà, el CETA, que encara enfonsarà més el model agrari valencià en favor de les grans corporacions agroindustrials, però que a més amenaça les pimes, la indústria tradicional la gestió pública dels recursos, i encara malbaratarà més el mercat laboral. I com el CETA, hi ha el TISA i el TTIP, altres dels denominats «tractats comercials» que en realitat són acords per facilitar privilegis als grans poders econòmics i financers saltant-se lleis i sobiranies locals. Un exemple concret de com afecten les decisions europees a l´economia real el trobem en el tractat amb Sudàfrica que ha permés inundar el mercat europeu amb cítrics d´aquest país en detriment dels productors valencians. ¿Queda algun dubte sobre com són de «beneficioses» aquestes «oportunitats» per al nostre teixit socioeconòmic?

Decisions dels responsables europeus, que s´adopten i s´imposen amb el recolzament dels companys socialdemòcrates europeus de Ximo Puig, ratificades per europarlamentaris del PSOE que fan pinya amb liberals i Partit Popular Europeu. No sabem si el President tindrà més ocasions de presentar a la cúpula europea qüestions importants per al futur del País Valencià, però estem convençudes de que el treball més efectiu i profitós que podria fer a Europa el Govern seria el de començar a impulsar un nou model que ens permeta abandonar el camí d´aquesta Gran Coalició que, amb l´excusa de garantir estabilitat i ordre, està convertint Europa en un territori hostil per als ciutadans i ciutadanes europees. Nosaltres, mentrestant, continuarem treballar per una altra Europa.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook
Enlaces recomendados: Premios Cine