El passat 17 de juliol, Josep Miquel Bausset escrivia un article mostrant la seua estranyesa per la petició que, el 5 de juliol, li feia qui escriu estes línies a l´AVL al voltant del Missal en valencià. Tant Bausset com jo estem d´acord que és necessari que tots els valencianoparlants puguem dispondre de texts religiosos oficials en valencià per les raons que ja vaig explicar en el meu escrit; per tant, no cal que comentem res més sobre això.

Encara que des del Cercle Isabel de Villena hem rebut informació al respecte, serem cauts i esperarem fins que els esdeveniments vagen prenent el seu curs. També som conscients que no coneixem totes les dades; però no crec que siga el caràcter legalment «no normatiu» de la RACV el que haja fet que l´AVL no s´haja presentat en la comissió, ja que l´AVL s´ha reunit en altres ocasions amb la RACV (i han arribat a acords que són públics) i, també, amb associacions culturals i altres entitats (art. 53 del seu reglament) que no tenen tampoc capacitat normativa. I no pot ser de cap altra manera, ja que, en cas contrari, per reducció a l´absurd, l´AVL no es podria reunir amb ningú.

Per un altre costat, jo també em queixí de l´actitud històrica de l´Església al voltant del valencià; però, ¿qui ha dit que els bisbes valencians no reconeixen l´autoritat de l´AVL? De fet, qui ha iniciat el perillosíssim camí de considerar l´AVL una entitat «merament consultiva» ha sigut l´actual Consell amb la promulgació, per part de la Direcció General de Política Lingüística, d´uns Criteris lingüístics (d´obligat compliment per al funcionariat autonòmic) que constituïxen una esmena quasi total al paper normatiu que té l´AVL des de la seua llei de creació en 1998. I és que han sigut publicats sense seguir totes les recomanacions que l´AVL va fer en un informe específic.

Per tant, és normal (i no hauria de significar cap problema) el fet que, des de l´Arquebisbat, es vullguen seguir les preferències lingüístiques de la RACV, de l´IIFV o de qui siga, sempre que estiguen emmarcades dins de la normativa de l´AVL. I si això fa que finalment hi haja un acord sobre el Missal valencià, estarem donant compliment a la llei i sentit a la creació de l´AVL, matèria en què no deurien existir divisions de cap classe.