Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

L´ Edicom o creure en el futur

Arriben il·lusionats a la cita de la presentació. Com cada any, les instal·lacions de l´empresa Edicom han obert les seues portes a les gents dels pobles. Segurament molts dels que allí estan no saben massa bé a què es dedica eixa empresa però tenen clar que es porta bé, que tracta amb estima l´esport que ells estimen. Més de cent equips s´han inscrit en el nou campionat Interpobles de Galotxa, que va nàixer a principis dels anys vuitanta per donar complida satisfacció als clubs que renegaven dels fitxatges, que pensaven que el campionat creat a meitat dels anys setanta s´havia desvirtuat. Una forta polèmica s´havia instal·lat i la creació del campionat acabà amb ella: Tots contents. Amb el temps la competició es consolidava i assolia un prestigi que mai es podia pensar en aquells moments creatius.

Vicent Villalta és el gerent d´esta multinacional valenciana, present en quinze païssos. És un valencià del cap i casal que parla valencià i reconeix que «s´ha enamorat» de la pilota «coneguent les seues gents». «Jo disfrutava de les històries de Federico de Sollana», ens diu després d´ anunciar en la presentació que millora la quantitat econòmica aportada als clubs i a la Federació.

Com tots els patrocinadors que arriben a la pilota ho fan per «ajudar» a una manifestació plenament valenciana. Esta mateixa setmana també hem pogut disfrutar del començament d´una nova edició del trofeu de professionals que patrocina el Villarreal CF. I en la seua presentació escoltaren les mateixes paraules sobre les raons últimes del patrocini: L´estima a un esport valencià. Hi ha també un denominador comú: No costa massa diners.

Els directius i jugadors dels pobles xarren sobre el moment present i futur de la pilota. El delegat federatiu, president del club de Montserrat advertix que, «s´han acabat les contemplacions amb la llibertat d´horaris i les incomparecències». Volen tota la serietat encara que siga un torneig d´aficionats. Els jugadors no sols no cobren, sino que paguen. Algú, més jove i entusiasta, reconeix la dificultat per impulsar la pilota perduda en el seu poble, Puçol. Li toca jugar en Borbotó. Diu que va visitar tots el col·legis i que parlava a xiquets i xiquetes que no tenien n i idea de pilota valenciana. Algú li recorda que els xiquets d´ara sols volen ser Messi o Ronaldo. Els xiquets valencianistes són notable minoria.

Però, allí, en la presentació encara s´han juntat un centenar de jugadors i directius que creuen en el que fan. I un detall molt important: Creix la presència femenina. És reconfortant.

Compartir el artículo

stats