A l´estiu, especialment, a Agost als nostres pobles i ciutats es celebren ´les festes´. La majoria de festes tenen com referència ser patronals ,però, el fet religiós va acompanyat d´ activitats de tota mena, de forma que en pocs dies en concentren molts actes, actuacions musicals, o espectacles entre els quals ocupen un espai central els bous. He de dir que al meu entendre seria més adient una programació sostinguda durant tot l´ any.

Una primera observació, seria considerar com les festes es programen pensant que tothom deu suportar les incomoditats de les festes, com és el soroll a la nit fins les tantes, o el tancament de carrers o places pels bous o altres activitats. Ningú pensa en aquelles persones, que per unes o altres raons, volen descansar i gaudir de la tranquil·litat. A les grans ciutats el problema es menor, però als pobles menuts l´oblit de la gent que prefereix el repòs és més que manifest.

He fet esment del caràcter de festes patronals, en aquest punt, els creients tenen el dret a celebrar la festa com vulguen, ara bé, estem a la reciproca, els actes religiosos es deurien fer als espais religiosos o, excepcionalment, sense generar problemes a la resta de personal. Per exemple, tenim el cas dels ciris, no és un secret que alguns accidents venen produint-se al restar al paviment les restes de la cera. Tanmateix, en una societat lliure, amb creients i no creients, els representants públics ens representen a tots els electors, doncs, que fan presidint una processó?.

Per acabar aquest comentari, parlem del bous. Hi ha moltes modalitats, des de la més complexa, les corregudes, a les més diguem-ne ´populars´ que son els de carrer, i dins de les darreres, des de les més incruentes a les més cruentes. Malgrat que la meua opinió és adversa a tota practica taurina, vull situar-me en unes consideracions moderades o fàcils. Tenim el cas dels espectacles que ocupen espais públics de forma eventual, la situació torna a incidir de nou en quelcom que ja he remarcat: que això genera grans molèsties a tota la població. En segon terme, en una societat de canvi, moderna, cal adaptar els hàbits i tradicions als valors i els paradigmes dels drets dels animals a no sofrir dolor innecessari. Aleshores, com explicar el manteniment al reglament d´espectacles taurins el bou embolat?. Els nostres governants, la societat valenciana, es deuria plantejar com materialitzar el canvi es aquesta qüestió. Recordem que ja quan governava el PP el Consell Valencià de Cultura recomana la supressió del bou embolat. Estan el.ludint els nostres governants el problema?

Festes,doncs, clar que sí, però, respectant-nos i ajustades a la modernitat.