Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Volant al mundial de la pau

Partixen este matí cap a terres colombianes els seleccionats valencians a disputar el IX Campionat Mundial de Pilota a Mà. Ho fan carregats d'il·lusió, jóvens i veterans, xics i xiques. Durant segles el nostre esport va haver de circumscriure's al seu territori sense que a ningú se li ocorreguera que més enllà de la seua aldea, de la seua comarca, existiren jocs de pilota a mà semblants, amb els que, inevitablement, abans o després, calia confluir.

En un dia com hui cal recordar les històries de velles trobades entre bascos i valencians en els segles XVII i XVIII o la primera trobada internacional, que podem datar en 1813 disputada en la ciutat belga de Tournai, entre els naturals del lloc i els presoners de guerra espanyols, ben vistos pels pobletans, amb la sorprenent victòria dels hispans que van impressionar per la seua agilitat i formes de pegar a la pilota. Tant, que segons compten les cròniques, a partir d´aquell moment va canviar l'estil de joc dels pilotaris de La PiVcardia. Un dia com hui és necessari recordar als que van fer possible la Trobada cinc Nacions en 1993, germen de tot el moviment posterior; a José Luis López, mecenes de la CIJB i patrocinador de les expedicions que van permetre contactar amb la pilota a mà que resistix a Mèxic, Equador, Colòmbia, Argentina, Uruguai i Xile. Un dia com hui cal recordar als esportistes pioners que van fer gran el caminar valencià en tots els tornejos: Tonico, Genovés, Pigat, Sarasol II, Puchol, Grau, Malia, Martínez o Jan, entre altres...

Recordar que la CIJB, amb totes les dificultats, s'ha consolidat com una organització que ha sigut capaç de vertebrar interessos distints, modalitats diferents i d'acollir, les modalitats pròpies de cada regió per a dignificar-les. I d'integrar a la dona que de manera creixent participa en els seus esdeveniments. Des de la CIJB, revitalitzada gràcies a l'impuls valencià, s'organitzen campionats europeus, sud-americans, campionats de promoció internacional, la Champions de clubs campions de Llargues i els campionats mundials ,y sens dubte hi haurà nous projectes i noves reptes que complir. Tot davall una senya d´identidad irrenunciable, fonamentada en el seu lema «Unir en la Diversidat».

La selecció valenciana part amb l'objectiu de guanyar en el pla esportiu. Pigat ha preparat als millors. Dos contratemps aguaiten amb problemes musculars en Martínez i en Sacha, peces fonamentals en Llargues i One wall.

Confien a arribar a temps però en tot cas, la disputa d'este mateix campionat, batejat com Mundial de la Pau, no és en si mateix una gran victòria? No ha sigut la CIJB que presidix un valencià la que ha fet possible eixa presència de les FARC en els actes del Mundial, com a gest que aporta una llavor de reconciliació? No, l'esport no pot ser només una pugna atlètica; ha de ser un vehicle de camaraderia, d'unitat i de pau. I això és el que complix este IX Campionat del Món que es disputa a Nariño.

Compartir el artículo

stats