Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Marc Granell

Divendres passat, a Gandia (que, encara que se´n parle poc, ha sigut declarada Capital Cultural Valenciana pel govern de la Generalitat), s´hi van celebrar els premis «Ausiàs March», «Joanot Martorell» i «Joan Roís de Corella», els tres grans clàssics de la nostra tradició literària. Dels guanyadors de poesia i de narrativa, no en parlaré ara; temps n´hi haurà. Perquè la novetat, enguany, ha sigut el premi honorífic «Joan Roís de Corella», dedicat a un autor per la seua trajectòria creativa; un premi que, en aquesta primera convocatòria s´ha justament atorgat al poeta Marc Granell. Un merescut reconeixement al poeta pel valor indiscutible de la seua obra, i també per la seua dedicació vital a l´art de la paraula bellament escrita, que és el que és la poesia. Un reconeixement oportuníssim per diverses raons.

La primera d´aquestes motivacions la trobem en l´esdeveniment, si més no editorial, que ha suposat l´aparició recent de la seua Poesia Completa (1976-2016) en una acurada edició de la Institució Alfons el Magnànim. Una edició que mostra netament la dimensió, la profunditat i la trajectòria de Marc Granell com a poeta. Com a poeta, sí, des de fa quaranta anys: «un llarg camí llarg» el seu. Un volum on es recull, per primera vegada, tant l´obra versada per a la immensa minoria dels lectors de poesia, com la dedicada a la majoria petita que són els lectors infantils. I dic majoria perquè n´han sigut milers, els xiquets i xiquetes que han descobert la gràcia aparaulada de la poesia amb Marc Granell.

També se´l mereix aquest premi, Marc Granell, pel molt d´esforç discret i coherent -com ell és- que ha dedicat a mantindre l´alta dignitat dels premis de Gandia. Per una banda, com a guanyador del premi «Ausiàs March» de 1979, un any emblemàtic que, amb l´arribada dels ajuntaments democràtics, marcava una nova època, un altre «llarg camí llarg» per a la poesia valenciana. Marc Granell guanyava el premi amb Materials per a una mort meditada, un dels seus poemaris més punyents. Després, durant dècades, hi ha col·laborat com a jurat del mateix premi. Granell és, per tant, un dels personatges que més i millor han col·laborat a bastir el prestigi, conegut i reconegut a bastament, dels premis literàris «Ciutat de Gandia».

Per tot això, cal felicitar el poeta Marc Granell i també aquelles persones i institucions que li han volgut i sabut reconèixer els mèrits. Els lectors de poesia vos en donem les gràcies. Moltes.

Compartir el artículo

stats