Un any més, hui amb el primer diumenge d´Advent, els cristians comencem l´any litúrgic, enguany (2017-2018) centrat en l´Evangeli de Sant Marc, pel fet que comencem el cicle B de les lectures de la missa.

L´Advent, que ens prepara per al Nadal, és un temps d´espera i d´esperança, un temps en el qual esperem la vinguda del Messies present en l´Infant que a Betlem ens porta la salvació.

En aquest temps d´Advent, a les lectures de la missa ens acompanyaran el profeta Isaïes, Joan Baptista, el Precursor del Senyor i Maria, la Mare Verge que esperà amb alegria el naixement del seu fill.

També els salms responsorials ens ajuden a mantindre´ns en una actitud d´espera activa, com la del poble d´Israel que esperava la manifestació del Messies. L´esperança que viu l´Església en aquest temps d´Advent, és la d´aquells que saben que Déu, amb la seua vinguda, empelta en la nostra naturalesa humana, la bellesa lluminosa de la naturalesa divina. Per això l´Advent ens fa esperar l´Emmanuel, el Déu-amb-nosaltres, que ens fa el do de l´amor i de la bondat que fecunden els cors i que valen més que totes les raons humanes.

L´Advent ens prepara per rebre Jesús, el Messies, que obri per a tots nosaltres un camí de llum enmig de les nostres ombres, dels nostres dubtes i del dolor del nostre món.

L´Advent ens ajuda a ser testimonis de veritat, de justícia i de llibertat, quan ens veiem rodejats de tantes mentides, de tantes injustícies i de tantes esclavituds. Per això l´espera del Messies en aquest temps que comença hui, ens ajuda a ser sentinelles enmig de la nit i llum enmig de tantes foscors.

L´Advent també renova la nostra vida en la puresa de l´Evangeli i per això ens fa hòmens i dones capaços d´anunciar un Regne que ens allibera del materialisme consumista. Aquest temps de preparació per al Nadal ens ha de fer descobrir que la felicitat no es troba en comprar més i més, sinó en compartir allò que som i allò que tenim amb aquells que passen necessitat.

L´Advent ens ha d´arrancar d´aquella neutralitat còmoda que ens fa insensibles davant d´un món on hi ha explotats, pel fet que hi ha explotadors i on hi ha gent oprimida perquè hi ha opressors. Per això el cristià no pot mantindre´s neutral davant la injustícia, sinó que ha de denunciar la prepotència aquells que xafen els pobres i s´aprofiten dels més dèbils, tal com va fer Joan el Baptista.

L´Advent ens ajuda a alliberar el nostre cor de tota mena d´hipocresia i a treballar per aquell alliberament amb el qual Jesús ens va alliberar.

L´Advent ens ha de fer hòmens i dones capaços de viure amb goig la humil fidelitat de cada dia. I a deixar que el Senyor faça més forta en nosaltres aquella esperança que mai no es descoratja i que sap forjar la vinguda dels temps nous.

L´Advent ha de fer que l´Església, acaronada pel vent de l´Esperit, siga alè de pregària, llar de llibertat, de fraternitat i de comunió, llevat i foc d´Evangeli enmig del món.

L´Advent ha de transformar el nostre cor per tal que siga lliure i la nostra fe, perquè siga confiada, per així desvetlar en l´Església un estil de vida més senzill, creïble i compromès amb l´Evangeli i amb el poble.