A aquestes altures de la legislatura ja podem anar traient algunes conclusions del que han estat els governs del canvi que es van constituir a partir de les eleccions de maig de 2015. Des de la Generalitat Valenciana, des de centenars d´ajuntaments entre els quals les principals ciutats del país, o des de la Diputació de València, anem gestionant, aprovant pressupostos, plasmant en la realitat una nova forma de governar i fer política. Uns pressupostos que ja no ixen amb el rodet d´una majoria absoluta, sinó que són consensuats i, en el cas de la Diputació de València, solament votats en contra pel PP, fet que n´evidencia la soledat en aquest nou escenari de pluralitat amb sis partits polítics amb representació.

Deixar enrere les polítiques clientelistes i de repartiment dels recursos públics a amics i coneguts ha estat un dels punts més importants d´aquest canvi. S´ha passat d´un govern que en 2014 va repartir més de 34 milions d´euros en ajudes no reglades, és a dir, a dit, a un 2018 on hem eliminat definitivament qualsevol partida de convenis singulars per a inversions municipals. Objectivitat i transparència ara, amiguisme i obscuritat abans. I aquesta manera de fer ens permet, a més a més, repartir als ajuntaments més recursos que mai per inversions entre pobles, ciutats i mancomunitats, amb criteris objectius i basats en indicadors socials, demogràfics i econòmics. De fet, el global de les ajudes per a inversions per als nostres pobles i ciutats ha augmentat de 58 milions d´euros el 2014 a un total de 84 milions d´euros repartits al 2017. Més inversions i repartides amb justícia.

Un altre puntal bàsic de la nostra gestió és la vessant social: estem ací, també, per a rescatar persones, i així es torna a evidenciar un any més amb l´augment del 30 % per a serveis socials municipals, és a dir, més recursos per dotar els pobles i les ciutats de les nostres comarques de capacitat econòmica suficient per combatre desigualtats.

Però potser el que més està diferenciant la nostra gestió i la nova forma de fer política, és la col·laboració amb altres administracions. Els valencians i les valencianes volen que les institucions siguen eficients, i que col·laboren i vagen totes a una en benefici dels nostres pobles és la millor forma d´assolir l´eficiència, perquè tan se val d´on vinguen els diners, l´important és que arriben els serveis; per això continuem cooperant amb la Generalitat Valenciana per fer més Pacte del Botànic en aspectes clau com són l´educació i el benestar social. La ferma aposta per la construcció i posada en marxa de centres socials suposarà una inversió de vora 17 milions d´euros entre el 2017 i el 2019 per a instal·lacions públiques d´abast comarcal, en matèria de dependència, gent gran, malalts mentals o persones amb diversitat funcional. Deu actuacions en deu comarques diferents amb més de 500 places públiques de nova creació, les primeres que es construeixen al nostre país en els darrers vint anys. Queda clar, doncs, quines eren les prioritats de l´anterior govern i quines les nostres. Pel que fa a educació, continuem amb el Pla Municipal de Manteniment d´Escoles, que l´any passat ja va beneficiar a 44 centres i més de 14.000 alumnes, i al qual ara tornem a destinar 7 milions d´euros per tal que desenes de centres educatius de les nostres comarques puguen realitzar obres de millora d´eficiència energètica. Una aposta clara i decidida per l´educació pública que està en l´essència del Pacte del Botànic.

Els partits que composem l´actual govern de la diputació entenem que aquestes institucions provincials han de tendir a la desaparició, a través del traspassament de recursos, competències, patrimoni i personal a la Generalitat i a les mancomunitats i ajuntaments. Però mentrestant no es produïsquen en l´àmbit estatal les majories que puguen fer-ho possible, tenim ben clar que cal gestionar-les sempre en benefici de les persones. Amb justícia, amb criteris socials, unint esforços entre administracions i sense enfrontaments estèrils, i treballant per eliminar desigualtats entre pobles i ciutats. I en això estem.