Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Ara i adés

Encara no ens hem recuperat del desenfré de les compres de Nadal quan comencen les rebaixes. Des de diumenge, les botigues de roba i calcer i també decoració o electrònica es decoren amb cartells que inciten a comprar a preus rebaixats. És una de les campanyes de les agències municipals Aviva de foment del valencià que més impacte té en el carrer. Cada any renovem el disseny d´uns cartells que repartim gratuïtament als comerciants juntament amb unes etiquetes on poden posar sota les paraules «abans» el preu anterior i «ara», el preu rebaixat. Apostar pel valencià és apostar també pel comerç local per això ens agrada idear accions amb ells, amb els forns, els mercats, les fruiteries... mostrar la riquesa del lèxic de cada especialitat. La campanya de rebaixes, per contra, només té quatre paraules: «rebaixes», «descomptes», «ara» i « abans»; i és per l´última que la fem.

Recuperar la paraula «abans» va ser l´objectiu que ens plantejàrem, recuperar l´ús normal de la paraula. Podem acceptar intromissions en substantius, no importa tant, però quan afecta un adverbi de tant d´ús, ens hem de preocupar. El temps és una dimensió estranya, sembla que té vida pròpia i s´acurta o s´allarga a voluntat: desitges a una partera que tinga «una hora curta» mentre que algun compromís es pot fer «més llarg que un dia sense pa». El futur és territori ignot, qualsevol cosa és possible però el passat és encara més fascinant. Passat és allò que ha ocorregut mentre vosté començava a llegir l´article i passat és allò que ocorregué abans que la humanitat existira. La frontera és molt difusa i ens ajudem amb els temps verbals. En «ha nascut» i «nasqué» hi ha dos passats ben diferents; igual que en «abans» i «adés» hi ha la memòria del temps recent. Sentir que allò no és encara del tot pretèrit, que no ha caducat.

Ens agraden les paraules que ens connecten amb el nostre passat, però més encara les que ens enllacen en un temps anterior que encara podem, ni que siga en part, recuperar. Cada vegada que usen o escolten «fa una estona» o «fa un instant», pensen si «adés» no hauria quedat millor; de la mateixa manera que «freqüentment» hauria de ser «ara i adés» o «sovint», més sovint.

Hem passat dies desitjant-nos el bo i millor i creant bons propòsits per a l´any que comença; potser usar més algunes paraules genuïnes siga una bona manera d´encetar el cicle.

Compartir el artículo

stats