Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Tristor per Aldaia i Calp

Hi hagué un temps en què la pilota va tornar als carrers d'Aldaia després d´anys d´oblit i abandó. Va jugar el Xiquet de Llanera en este poble, poc després de la guerra civil i va haver-hi gents que caminaren més de cinquanta quilòmetres per vore-lo. La llarga indiferència cap este esport que suportarem durant diverses dècades, intensificada per la presència del totpoderós futbol, la irrupció de l´automòbil i l´àmplia oferta d´oci que ja existien a principis dels anys huitanta no va ser obstacle perquè un reduït grup liderat per Gaspar Almenar s´encabotara a recuperar este esport. Es va condicionar un carrer públic que va albergar la primera final de l'Interpobles... I altres esdeveniments que omplien voreres, cantons i balcons. L´Aldaia dels anys huitanta ja no era la dels anys trenta o quaranta però encara hi havia gents disposades a mantindre la tradició, allò que és viu i permanent en un poble, l´herència que van llegar els nostres avantpassats, l´esperit dels què ens van precedir que vol i desitja mantindre´s entre nosaltres. I, per l´impuls del club i amb un ajuntament sensibilitzat, es va alçar una preciosa pista, perfecta per al joc, on van disfrutar els millors de la galotxa, quan esta modalitat, amb tota justícia, ocupava el lloc que s´havia guanyat en la història d´este esport. Allí es van jugar finals del Trofeu El Corte Inglés; allí va haver-hi vida de la mà de l'entusiasta Tio Paloma que es va deixar l´ànima i els diners per a sostindre este esporten Tot es vingué a terra, encara que la pista continuava esperant que algú la revisquera. Ara l'han reconvertit en no sé què, que no té res a veure amb el nostre esport. Alguns podrien intentar reviure la vida d´esta instal·lació; fomentar una escola, albergar algun esdeveniment, invertir en tradició. Res s´ha fet.

La mateixa història acabem de conéixer que ha succeït a Calp. La pista es reconvertix en no sé què, que no té res a veure amb la pilota valenciana. La pilota és de tots; tots l´alcen, perquè és patrimoni cultural d´un poble. I tots la podem afonar. No és Bé d'Interés Cultural? A Calp i a Aldaia poc s´ha notat. Els que han abandonat a la seua sort a este esport són autors d´un atemptat contra els nostres pares, contra el llegendari Carabiner de Calp, per exemple. Han atemptat contra el patrimoni de la nostra història i de la cultura que definix el nostre irrenunciable destí com a poble

Per cert, també són culpables els que per acció decidida, per omissió, o qui sap per què, condemnen als clubs a l´ostracisme, arrabassant-los l´única il·lusió que poden tindre: un espai digne en la repercussió mediàtica. Els que pensen convertir la pilota valenciana en un focus on només lluïsquen uns pocs, també són culpables. Ho són els que s´obliden d´on vénen, els temps heroics de recuperar la pilota en els pobles per a caure atrapats en la filosofia de crear els Messi i els Ronaldos de la pilota, quan ja tenim Messi i Ronaldo a tota hora, en tots els mitjans, a costa, no de la pilota, sinó de la resta d´esports. Ho són els que no prioritzen la recuperació de clubs en pobles que van abandonar este esport. Molts són els culpables d´allò que ha passat a Aldaia i Calp. Molts.

Compartir el artículo

stats