En teoria, un dels pilars fonamentals sobre es que s´assenten les democràcies modernes es la separació del poders per tal de no interferir entre ells. Però a l´Estat espanyol això s´ha perdut i les interferències de l´Executiu de Mariano Rajoy dins del legislatiu ja són velles conegudes i amb formes ben diverses, com paralitzant tot tipus d´iniciatives parlamentàries, o fent servir formes enrevessades per tal d´eludir el control del parlament a la seua gestió, etc. Si això li sumem el mutisme de Rajoy amb tots els temes que no li interessen i l´arrogància de Soraya Sáenz de Santamaría des de la seua posició de vicepresidenta i les bajanades d´alguns ministres ens trobarem que, de vegades, seguir-los la pista es complicat.

Però, almenys que jo recorde, mai fins ara les urpes de l´Executiu havien aplegat tan lluny en matèria de manipulació com ho estan fent ara amb el poder judicial. I un bon exemple del que dic es la proposta de nomenament de María Elósegui per a que forme part del Tribunal Europeu de Drets Humans, amb seu a Estrasburgo. Esta senyora, que es catedràtica de Filosofia del Dret de la Universitat de Zaragoza, sembla que va falsejar el currículum que va remetre a Estrasburgo. En eixe currículum afirma que va «preparar l´avantprojecte de la llei 3/2007 a proposta del Ministeri de Treball». Resulta que, pel que sembla, cap de les persones que ostentaven alts càrrecs en aquell moment del Govern de José Luis Rodríguez Zapatero tenen constància de cap aportació d´esta dona a aquella importantíssima llei que li va donar un tomb a les politiques d´igualtat i que va modificar altres 27 lleis. I, com veiem, falsejar el currículum i apropiar-se de la feina de tanta altra gent, no té cap conseqüència.

Però es que encara hi ha més, perquè esta senyora que ha de jutjar temes de drets humans ha fet declaracions homòfones i transfobes. Vincula la homosexualitat amb la malaltia i afirma, per exemple que «la equiparació de una parella homosexual a un matrimoni feliç, es impossible». I es veu que es queda molt agust quan també s´atreveix a afirmar que la transsexualitat es una patologia. I jo em pregunte, amb quines garanties podran ser jutjades les persones del col·lectiu LGTBI que interposen demandes davant este alt tribunal europeu? I ningú del Govern té res que dir davant estos abusos? De veritat que sent vergonya.

Només espere que els intents d´alguna gent per paralitzar este nomenament donen el seus fruits i que la vicepresidenta Sáenz de Santamaría done totes les explicacions que, des de la Federació Estatal de Lesbianes, Gais, Transsexuals i Bisexuals (FELGTB) se li han demanat mitjançant una carta que li han remés. No fer-ho, no paralitzar el nomenament ni donar explicacions, seria una nova mostra d´intromissió als assumptes que afecten a altres poders de l´Estat i un nou element que afegir per a la vergonya que algunes persones ja sentim davant el descrèdit al que s´estan portant a algunes institucions.