Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Valencianada

És possible que dimarts passat, algú topara pels carrers de València amb colles d´adolescents, ara amb el cap abocat sobre els mòbils, ara amb la mirada en alt, com si d´uns turistes aplicats es tractara. Però no, no eren conqueridors urbans. O almenys, no de la manera que ho solem entendre.

El que mantenia aquella joventut concentrada en les pantalles dels seus artefactes i alhora en tot allò que els oferia l´entorn, formava part en realitat d´una activitat escolar. Sí, estaven fent classe. Treballant de valent. Sense pupitres. Sense instructors a la vista. Només ells, una connexió a Internet i la ciutat a la punta dels dits.

«Un entre tants com no aguarden i lluiten. Un entre tants com foraden la nit», escrivia el poeta Vicent Andrés Estellés. Hui en dia, Un entre tants és, a banda del poema celebrat de l´autor de Burjassot, una plataforma d´ensenyants que comparteix experiències en noves tecnologies aplicades a l´aula i a l´ensenyament de i en la nostra llengua.

D´entre les iniciatives de l´associació, cal dir que una de les més exitoses és la reunió, per quart any consecutiu, d´uns 2000 alumnes (2000!) provinents d´una trentena de centres educatius de diferents comarques disposats a recórrer i descobrir els secrets de València. És l´anomenada Valencianada: una gimcana contrarellotge que fomenta el treball en equip, l´ús de les noves tecnologies, l´autonomia i el coneixement de la ciutat.

Equipats amb un mòbil, un geolocalitzador i les aplicacions que els permeten desxifrar la informació que el professorat els remet, cada grup de quatre o cinc membres s´ha de desplaçar per la capital, de forma autònoma i en transport públic, i localitzar llocs emblemàtics que hauran de visitar, observar minuciosament, fotografiar, i sobre els quals hauran de respondre una sèrie de preguntes. Per si faltava alguna cosa, enguany la literatura també va ressonar entre les parets centenàries d´alguns edificis, amb lectures de textos d´autors medievals que foren enregistrades i compartides en Instagram.

Mentrestant, des d´un quarter general, els docents segueixen els moviments dels grups i la resolució de les proves, a través de les xarxes socials.

Hem de felicitar-nos per la qualitat professional del nostre professorat i alumnat. Pel seu esforç desinteressat. I hem de seguir-los els passos: reviure paisatges del passat amb eines del present és la manera infal·lible de fomentar l´estima pel nostre futur.

Compartir el artículo

stats