Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Monetitzar

Una de les formes de generar paraules noves és la derivació. Afegint-hi elements per davant de l´arrel (prefixos) o per darrere (sufixos) anem creant nous adjectius derivats de noms (´roig´ ?´rogenc´) , noms derivats d´adverbis (´davant´ ? ´davantal´) o verbs derivats de nom (´moneda´ ? ´monetitzar´).

Estic estudiant els mètodes d´anàlisi de cost/benefici i cost/efectivitat i en tots dos casos apareix el verb «monetitzar» per a comptabilitzar els costos. El DNV només recull l´accepció de «convertir en moneda de curs legal (metalls, bitllets o altres signes pecuniaris)» i no arreplega encara un ús molt relacionat amb les TIC «convertir un actiu en diners», com ara cobrar per descàrregues en la web, que podria ser substituït per «rendibilitzar» o l´ús de les anàlisis que pretenen comparar quina seria l´opció més beneficiosa en termes de diners.

L´anàlisi cost/benefici només entra a valorar quina seria l´opció més rendible, amb quina podrem guanyar més diners invertint-hi el menor capital; però en la vida les coses no són blanques o negres i l´administració no treballa per guanyar diners, sinó per servir la societat. L´anàlisi que pareix que qualle més alhora de programar accions és, per tant, la del cost/efectivitat. És una anàlisi on descartem les accions que amb major cost obtenim pitjors resultats, acceptem les que amb menor cost obtenim millor resultats i queden a la discreció del gestor públic les més costoses però més efectives i les menys costoses i alhora menys efectives. Fer campanyes que obtenen pocs resultats si costen pocs diners és molt qüestionable però les veiem a diari en forma de regal d´obsequis barats o enviament massiu de correus electrònics. Més controvertida és la decisió d´apostar per accions molt cares però molt efectives.

Recorde amb estremiment la primera conferència que vaig escoltar de la doctora Anna Lluch. Ens parlava dels avanços en els tractaments contra el càncer de mama. Tractaments molt cars, personalitzats, que només podia assumir un hospital públic per la investigació que necessitava, mentre tots teníem en la ment les persones estimades que el càncer ens havia arravatat.

Quina quantitat de diners considerem que és la màxima que podem dedicar a un tractament mèdic?, o a la millora d´una carretera? I si qui ha de rebre el tractament és la nostra mare?, o el nostre fill? Les anàlisis necessiten una visió freda però no podem oblidar que darrere d´una xifra sempre hi ha noms i cognoms.

Compartir el artículo

stats