Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Lluís Meseguer

La Damm i la Moritz

La festa literària de sant Jordi havia començat enguany amb una notícia de futur: una espècie de «sant Jordi de la Música» a Barcelona, en el lloc del món on la literatura floreix en un esclat de roses i optimismes de tota classe. Es va celebrar en l´antiga Fàbrica Damm, un espai cultural molt atractiu, herència d´una empresa de cervesa que, per cert, en els darrers anys subvenciona premis a la música rock.

Mentrestant, la Moritz, marca d´autèntica competència, d´acord amb la seua publicitat, ve «DIENT NO des de 2009», a pesar que el país -tu i jo- és territori del vi, i argumenta: «Ens van dir que la cultura no agrada a tothom. Que la gent ja no llegeix. Ni va al cinema. Ni escolta música. Que només miren el futbol. Diuen moltes coses»; per tant, conclou, «ara DIGUES NO».

Pocs dies abans, la música havia implicat els partidaris de Kubala i de Messi d´arreu del món, desplaçats a l´estadi Wanda Metropolitano a gaudir de la simfonia futbolística que va acabar 5-0. Les reaccions que va provocar, com altres vegades, la Marcha real en tant que Himno nacional, van anar precedides pel segrest polític increïble de 199 mocadors grocs en les rodalies de l´estadi. Tot s´ha pogut veure -o no- per televisió.

La Damm va ser l´empresa que va subvencionar l´inici de les emissions de TVE des de Barcelona, l´any 1959, incloent la primera transmissió futbolística, concretament, un Madrid-Barça, és a dir, el Di Stefano apropiat injustament per l´equip actual de Cristiano, versus Kubala, l´exiliat hongarés de l´equip actual de Messi.

Aquelles mateixes setmanes, quan la Damm ja estava en marxa musical i futbolística, la música i la literatura van viure moltes jornades populars. S´inicià el Festival de Newport, amb les veus, entre altres, de Pete Seeger i Joan Baez. I Joan Brossa i Mestres Quadreny, amb Nocturn 59, van contraprogramar des de Barcelona el vinté aniversari de la Dictadura. I el Festival de la Canción del Mediterráneo es trasllada a Barcelona, succeint la seu de Benidorm.

¿I els valencians? el mateix any de la pèrdua del Festival de Benidorm, es fundaren el Premis literaris Ausiàs March de Gandia, que van guanyar Pere Quart amb el títol Vacances pagades, i José Agustín Goytisolo amb Claridad. I, en les poques celebracions del centenari de la mort d´Ausiàs March, un jove participà recitant versos del poeta en la Universitat de València: es deia Ramon Pelejero. I quatre mesos més tard, en un trajecte en Vespa des de Xàtiva a València començà a xiular una melodia, que després duria a ell i al país, al vent del món.

Compartir el artículo

stats