Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Señoritas

Jaume Cabré diu que el llenguatge no el parlem, el vivim. Per això, regocijo y jolglorio han perdut l´alegria i ara són una altra cosa. D´altres paraules es fan impostores i després de definir exactament què és una violació, finalment, covardes, l´anomenen abús. I, sense elles saber-ho, converteixen l´abús, l´agressió o la violació en sinònimes.

Malversar el significat de les paraules també és un delicte, sobretot quan es perverteix l´ordre de les coses i la víctima passa a ser la culpable, atrapada en un portal infinit. Javier Pérez Royo, catedràtic de Dret Constitucional, està convençut que, per a la víctima, la conducta dels jutges ha sigut molt més dolorosa que la dels seus agressors, perquè és impossible que ella entenga, després de l´infern, la sentència.

Afortunadament, la fiscala del TSJ Rosa Giralt alçava la veu i es desmarcava de totes les associacions de juristes que de manera unànime volien explicar-nos les bondats de la sentència dictada pels intocables, ara tocats. Reconfortava escoltar la resta d´aquell grup de dones des de Blanqueries, que donaven prioritat a la formació en perspectiva de gènere i al canvi de paràmetres a la judicatura i a la universitat, com Gabriela Bravo, consellera de Justícia i Administracions públiques i Elena Martínez, vicerectora d´Igualtat de la Universitat de València. Marina Gilabert, secretària general de Clásicas y Modernas, insistia amb el poder transformador de la cultura i ens donava una dada molt dura: les dones hem eixit de casa però encara no som la meitat de res..., esperançada, però, amb el discurs rigorós de les dones joves en defensa de l'educació sexual i la coeducació, com Ana Domínguez. La responsabilitat dels mitjans de comunicació la subratllava Isabel Olmos, subdirectora de Levante-EMV, reconeixent que molts dels antics titulars ara no passarien el filtre violeta. Les exigències en matèria laboral travessant totes les bretxes, les noves i les velles, venien de la mà de les representants sindicals Cloti Ibarra i Pilar Mora.

Totes han arribat per onades a una societat encara molt endeutada amb les dones, plena de discriminacions, de desigualtats i de violències, però estan disposades a canviar la perspectiva per a eradicar discursos tan masclistes com el d´aquell portaveu del PP que parlava, l´any passat, de la puesta de largo de les xiquetes [...] para su consagración como señoritas.

Compartir el artículo

stats