Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Traca a destemps

La investigació policial que ha dut a la presó de Picassent qui va ser president de la Generalitat Valenciana, Eduardo Zaplana, li han posat el nom d´Erial, que en valencià se´n diria «Erm». I està ben trobada la definició, perquè en això, precisament, van deixar convertit els polítics pepers aquest país: en un erm, un solar on ha crescut la brossa després d´anys d´abandó, quan no d´abocaments contaminants. Per sort, però, aquest erm pudent s´està desbrossant com cal, és a dir, fins a tallar les més fondes arrels. Que ja tocava!

La traca política actual van tan de pressa, però, que en un parell de dies l´escàndol gürtelià ha esclatat entre llamps i ara mateix els trons més estrepitosos i les pitjors pedregades han arribat a Madrid, digam que acabant de fer petar alguns altres personatges del partit que governa l´estat i presideix Mariano Rajoy. Què passarà quan aquesta traca tan llarga i tan tronada arribe a la bomba final? A quin partit polític li explotarà el remat d´aquesta entracada «trama»? Al de Mariano Rajoy? Al de Pedro Sánchez? Al de Pablo Iglesias? Al d´Albert Rivera? Se´n poden fer apostes. ¿Tindrem eleccions municipals, autonòmiques i estatals alhora? Tot és possible. Perquè, la veritat siga dita, des de la perifèria hispànica on ens han abocat, només se´ns deixa indignar-nos pel que està passant políticament... a Madrid.

Perquè ací, al país dels valencians, a la vista està, els governants que tenim intenten fer el que poden -o el que els deixen- per completar bonament la feina principal per a la qual van ser votats i elegits: saber governar amb trellat per tal que els polítics podrits no tornen a empudegar les institucions que tant han costat de democratitzar. Els governants valencians estan mostrant que, tot i les dificultats, estem eixint de l´erm. Cal anar alerta, però, perquè el futur pot complicar-se prou.

¿Hi haurà vots valents suficients per a que tinga èxit una moció de censura capaç de fer fora el PP? Pel que venim veient fins ara s´ha de ser però que molt optimista per a respondre afirmativament. Si ens atrevim, tanmateix, a imaginar una resposta en positiu -la imaginació al poder!-, cal reconèixer que el nou govern necessitarà tindre molta capacitat i habilitat negociadores per a pactar una forma justa d´eixir d´aquest «saplanat erial». Esperem que passen prompte les tronades, les tempestes, les pedregades... i la primavera acabe madurant bé. Jo m´apunte a l´optimisme, de moment.

Compartir el artículo

stats