En l´últim debat de l´estat de la ciutat, l´alcalde Joan Ribó va llançar la idea d´un projecte estratègic per a València: fer del nou llit del Túria un corredor ecològic entre els parcs naturals de l´Albufera i del Túria i a més, estudiar els possibles usos ciutadans de l´espai. El nou llit del Túria i el pla que el va crear, el Pla Sud, va ser la solució que es decidí a l´època per evitar noves avingudes com la del 1957 a València i que tantes destrosses va provocar. Encara em recorde de com la meua iaia em contava com visqué la riuà. Tot va quedar arrasat. El Pla Sud va solucionar el problema de les avingudes a València, i va possibilitar que -gràcies al moviment ciutadà ´El riu és nostre i el volem verd´- ara tinguem una magnífica columna vertebral verda que recorre la ciutat d´oest a est: el Jardí del Túria.

Però al seu torn, és indubtable també que el nou llit del Túria va arrasar amb milers d´hectàrees d´horta productiva a l´Horta Sud i als pobles del sud de València, que van veure com en els temps posteriors, tota una sèrie d´infraestructures també acabaven al mateix espai: la depuradora de Pinedo, polígons industrials diversos, l´ampliació del Port de València, la ZAL, la V30... No tot el món va beneficiar-se del progrés. Al contrari, alguns veïns perderen en l´operació.

A més a més, es va fer un nou llit per al Túria. Però on està el riu? Excepte en èpoques de pluges torrencials, el llit està sempre sec. A mi a l´escola m´ensenyaren que els rius desemboquen a la mar. No és el cas del Túria. Cert és que no és un riu cabalós, és típic del nostre clima i latitud, però vaja, ni un fil d´aigua discorre per ell. Abans d´entrar en el nou llit, el riu és desviat per les sèquies de la vega de València i per allà arriba a la mar. Alguns càlculs afirmen que fins a 15 hectòmetres cúbics anuals.

Per això ja és hora de recuperar este espai. L´alcalde va proposar en primer lloc que el Parc Natural del Túria s´estenga al nou llit. A més, s´hauria de crear un corredor ecològic que consistiria en un primer pas a recuperar un cabal ambiental del riu Túria pel nou llit. D´esta manera, tindríem un espai amb biodiversitat associada, com peixos, aus aquàtiques, vegetació pròpia... En segon lloc, cal estudiar si tot este espai enorme pot tindre també algun tipus d´ús ciutadà, com tenen tantes ribes de tants rius al món. Això sí, sempre respectant el motiu pel qual es va construir el nou llit: la prevenció d´inundacions. L´exemple més proper i semblant seria el Parc Fluvial del Besós, on fins i tot hi ha un sistema d´alarma en cas d´avinguda.

València va nàixer en una illa del Túria, som una ciutat fluvial que ha perdut eixa condició només en els últims 50 anys. Ja és hora de recuperar el nostre riu. València, capital del Túria (de nou). Apassionant, no?