Fa dues setmanes, en rebre uns escrits informatius i propagandístics tributaris de l´Ajuntament de València-, tots en castellà, presentí una queixa al Síndic de Greuges acompanyada d´unes reflexions sobre la política totalitària en matèria lingüística del PP; l´exterminisme que suposa saltar-se la llei pel que fa a remetre els escrits en castellà, la manca de respecte als valencianoparlants i la indignitat de les subvencions als grups secessionistes que nodreix el PP i el seu entorn polític d´extrema dreta antivalenciana. Aquest escrit fou publicat, el 8 de gener al L-EMV, com a carta oberta al Síndic de Greuges titolat «Fets de l´actual política lingüística del PP».

A més a més, també presentí una altra queixa perquè la Diputació d´Alacant només té el web informatiu en castellà i no en valencià, i un recurs a l´Ajuntament de València tornant els papers que havia rebut i per a denunciar que l´exclusió del valencià suposa una vulneració de l´Estatut, de la Llei d´Ús i de les seues pròpies normes municipals aprovades, i, és una discriminació, a més d´una violació de les lleis en vigor. Afegia en l´escrit dirigit a l´ajuntament que aquestes pràctiques semblen característiques d´una política lingüística pròpia de l´anterior règim dictatorial, on s´excloïa, es marginava i s´invilitzava el valencià-català per a extingir-lo, amb una política sistemàticament lingüicida. Finalment, sol·licitava que m´enviaren els documents de l´ajuntament en valencià i procediren a complir les seues pròpies lleis en prioritzar el valencià com a manera d´eixir d´una política lingüística similar a la de la dictadura que s´havia allargat en el temps quasi trenta anys després, igual com el botí de guerra espoliat a Catalunya l´any 1939 a sang i foc i retornat a la Generalitat després de passar 67 anys.

Per cert, a què espera el president de la Generalitat Valenciana per demanar-li al govern central de l´Estat que ens tornen els papers valencians robats per les tropes franquistes, en congruència amb el seu principi mimètic d´aconseguir políticament tot el que obtinga Catalunya?

El fet de tornar a escriure sobre afers lingüístics és que he rebut una resposta, amb molta promptitud, del Síndic de Greuges comunicant-me que la seua missió es limita a la protecció dels drets fonamentals, recollits en el títol I de la Constitució espanyola i en l´Estatut d´Autonomia del País Valencià, quan hagen estat infringits per actuacions d´algun òrgan de l´Administració pública valenciana o quan aquesta no haja actuat de manera congruent amb els principis de legalitat i d´eficàcia. Textualment: «Després d´haver fet un detallat estudi de tot el que expressa en el seu escrit, no hem observat que, en el cas que vosté ens planteja, hi haja cap queixa o pretensió concreta que faça referència a actuacions de l´Administració pública valenciana que vulneren aquells drets; es tracta, més aviat, de desacords amb la política lingüística del PP, per la qual cosa, dins el marc normatiu expressat, no resulta possible la intervenció d´esta institució en l´assumpte plantejat. Tanmateix, li agraïm les reflexions?».

Més clar, per al Síndic de Greuges les persones valencianoparlants no som persones, ni tenim cap dret lingüístic; quan es vulneren els nostres drets, poden mostrar la «disconformitat», però res més; l´Administració, en aquest cas l´Ajuntament de València, la Diputació d´Alacant, RTVV, etc., poden prescindir de la nostra llengua històrica, pròpia i cooficial en els seus escrits, webs, programes? sense que se´n derive cap possible reclamació ni empara, el Síndic no es molestara a recordar-los la mínima obligació de respectar-nos; com en la dictadura, tot i que ara es disposa d´un Síndic de Greuges a sou de l´Administració perquè legitime jurídicament les seues sistemàtiques vulneracions dels drets lingüístics de les persones valencianoparlants, sense haver de moure un múscul de la cara o la pistola, com s´havia de fer abans.

Per últim, havia pensat denunciar la retolació de Correus, tota en castellà, però, a on? per a què? Què podem esperar d´aquesta Administració i d´aquesta democràcia tan poc democràtica i poc respectuosa amb els nostres drets i la nostra llengua? Si potser als gestors de les diverses administracions i al Síndic de Greuges, -formats en el franquisme-, ja els va molt bé que només estiga escrita en castellà; potser ni se n´adonen que els altres també tenim drets perquè per a ells aquestes coses no tenen cap importància, són menudalles, mentre estiga en la llengua d´ells, com ens remarcava Joan Fuster; els altres, -ex valencians, potsvalencians o valencians a seques-, que es foten, que es mamen el dit o la mà sencera? Quina tropa, i a sobre molts dirigents del PP amenacen i justifiquen els pronunciaments militars favorables als colps d´estat? Per a què? Encara volen més en allò que ens prometia electoralment Zaplana d´ «Anem a més», «Vull forrar-me»? On aniran a parar? Qui els parara els peus?