?

Jaume I d'Aragó (1208-1276), el rei que ha passat a la història amb el cognom del Conqueridor pel fet d'haver conquerit els regnes musulmans de València i Mallorca, conquesta ara, més de set segles després de la seua mort, la xarxa gràcies a l'arxiu virtual que va crear fa tres anys la Universitat Jaume I (UJI) de Castelló amb l'objectiu de transcriure i publicar en internet el major número possible de documents històrics de la Corona d'Aragó.

L'arxiu, que actualment ja ha reunit en línia les transcripcions de 1.500 documents originals del regnat de Jaume I, la maoria d'ells en llatí, però també en valencià i en castellà-aragonec, va superar l'any passat les 22.000 visites. El coordinador del projecte, el professor d'Història del Dret de la UJI, Vicent García Edo, explica que "en el que va d'any ja s'han superat les 15.700 visites, pel que esperem acabar el 2009 per dalt de les 30.000 consultes, el que és molt satisfactori per a un arxiu com aquest, on la gran part dels documents estan en llatí".

García Edo relata que l'arxiu es visitat per investigadors de tot el món, molts d'ells dels Estats Units i d'altres països d'Amèrica, ja que diu que és "un luxe asiàtic pels historiadors el fet de poder accedir a documents bàsics per a la història de la Corona d'Aragó sense alçar-se de la cadira".

Cinc-centes cartes pobla en internet

La UJI ja ha ficat en línia unes 500 cartes pobla, la majoria d'elles de municipis de la Comunitat Valenciana i de Catalunya, així com els privilegis que regulaven el funcionament de les institucions dels nous pobles.

També ha incorporat textos legislatius extensos com ara els "Costums de Lleida", de 171 articles, el "Llibre de la Suna e Xara", que amb 366 articles regia la vida dels musulmans valencians, els "Furs" que Jaume I va atorgar a València amb els seus 1.558 articles. Encara que no és un text legislatiu pròpiament dit, el "Llibre del Repartiment", també està a l'arxiu, perquè "és un document bàsic per entendre la Conquesta", diu García Edo.

De moment ja han"pujat" a la xarxa la transcripció de més de 600 de les 3.000 anotacions d'aquesta obra clau. El objectiu és acabar l'any amb 2.000 documents curts i vuit textos legislatius extensos en línia, i arribar-ne a 5.000 "d'ací a cinc o sis anys".