­La dolçaina baixa es va presentar en societat a Europa. Un concert de recuperació d'instruments antics en el teatre romà de Plovdiv (Bulgària) va ser el marc per a que aquest instrument creat pel professor de l´Escola de dolçaina de Bétera, Ramón Asensi, es donara a conéixer en Europa.

Aquest concert està dins d'un projecte denominat «Musicability», que està finançat per la Unió Europea, i que busca la recuperació d'instruments de música del passat, ja caiguts en desús.

L'obra interpretada pels sis músics de la Colla de dolçaina i tabalet de Bétera va ser Divertimento, composta per Luis Serrano Alarcón, director de la banda de música del poble, i creada en exclusiva per a ser tocada en aquest concert. La dolçaina baixa va ser l´instrument principal en l´interpretació d´aquesta composició, acompanyada per dos dolçaines, una tarota i un grup de percussió.

La dolçaina baixa es un instrument basat en les antigues xirimites dels segles XIII i XIV, que sonaven en la Cort de Jaume I i que constitueixen l'avantpassat de les dolçaines, clarinets, oboes, cornos i fagots. Sona una octava més baixa que la dolçaina tradicional, i pot tocar fins a 19 notes, set més que la normal, oferint un so més greu.. Unida a la tarota, les possibilitats sonores s'enriqueixen enormement. Aquest instrument va ser construït per Gaspar Zaragoza.

La regidora de Cultura de Bétera, Ayor Martínez, assenyala que l'objectiu de la participació de Bétera en aquest projecte ha estat «fomentar la cultura de la localitat, i al seu torn la de tota la Comunitat Valenciana, així com l'enriquiment i el creixement de les colles de dolçaina i tabalet, moltes de les quals ja s'han interessat en aquest nou instrument».

Ramon Asensi diu que la recuperació d'aquest antic instrument, i la seua adaptació als nostres dies no s'ha fet únicament per a poder participar en aquest projecte, si no que «Bulgària sols ha sigut el començament d'una llarga història per a aquesta nova modalitat de dolçaina».