Tot el poble valencià commemora l´entrada de Jaume I a la ciutat de València el 9 d´octubre del 1238. Eixa data és ja un símbol per als valencians que, han anat, tenint com a punt de referència eixa data, prenint consciència de poble. No tant com seria de desitjar, però, ara per ara, és la festa principal dels valencians.

Però va haver un altre 9 d´octubre que ha de quedar en la consciència dels valencians: el 9 d´octubre del 1989 començaven les emissions de Canal 9 televisió. Els somni de molta gent es feia realitat. Els informatius eren en valencià, es va veure Casablanca en la llengua pròpia del país, els dibuixos animats parlaven en valencià, se sentia parlar en la llengua del poble en la retransmissió dels encontres esportius.... Tot semblava que anava a ser com marcava la llei, que s´anava a emetre sempre en la nostra llengua i que s´anava a fomentar la indústria valenciana de l´audiovisual.

Però a poc a poc s´ha dut una trajectòria a pitjor, de manera que no es complixen els objectius per als quals es va crear portant a una profunda decepció generalitzada. A més, s´ha convertit en una televisió al servei del partit governant, de manera que no es veu imparcialitat. Les pel·lícules ja no es fan en valencià i hi ha molt poca producció pròpia. No és la televisió que volíem, no és la televisió que volem. Vull somiar i pensar que hui que fa Canal 9 20 anys siga el moment del canvi i que siga la televisió que desitgem: objectiva, en valencià, de qualitat, pública en tots els sentits i que no done les esquemes al poble.

Sempre s´està a temps per a rectificar. I ara és un bon moment. Fem 20 anys, doncs som majors d´edat i és hora de millorar, de corregir els nostres defectes. Això és el que han de pensar els directius de la cadena, ja que no hi ha un altre problema. Hi ha infraestructura i hi ha uns bons recursos personals, ja que des del punt de vista tècnic el personal que treballa per a RTVV s´han destacat per fer la faena ben feta. Ara veurem.

No estaria gens malamant que recordàrem en positiu este altre 9 d´octubre com el de la millora de Canal 9. De vostés depén.