?

"Des d'Escola Valenciana es té la convicció que per a fomentar l'ús del valencià al carrer, al treball o al mercat la clau està en facilitar les coses a totes aquells que volen soltar-se a parlar la nostra llengua", diu el president d'aquesta entitat civica, Diego Gómez, que anima als valencianoparlants "a xarrar amb persones que volen parlar en valencià". Aquesta és la clau del l'exit del seu Voluntariat pel Valencià, un programa que en només quatre anys ha fet més de 3.500 parelles lingüístiques que han ajudat a donar els primers passos en la nostra llengua a persones de 30 nacionalitats diferentes.

Aquest servei gratuït va ser creat per Escola Valenciana l'any 2005 amb l'objectiu de posar en contacte persones valencianoparlants amb gent que vol parlar en valencià i així crear parelles lingüístiques que queden per a xarrar davant d'un café, fent una passejada o compartint aficions. "El Voluntariat està en continu moviment, les parelles lingüístiques queden 1 hora a la setmana durant 10 setmanes, per això els voluntaris van tenint diferents aprenents i alguns aprenents, quan acaben les sessions de 10 setmanes es converteixen després en voluntaris", apunta Vicent Moreno, coordinador del programa.

Persones de 30 nacionalitats

Hui en dia l'experiència arriba a 70 municipis, entre ells els grans nuclis urbans com Alacant, Elx i València, on ja s'han creat mil parelles. El 69% dels aprenents són valencians castellanoparlants, mentre que el 31% restants són persones nouvingudes de 29 nacionalitats diferents. La campanya de promoció d'aquest serveí comptarà amb accions a través del grup del Voluntariat a la xarxa social Facebook -que a hores d'ara suma quasi 2.000 amics-i "La guerrilla del valencià", un grup de teatre que baix el lema "Parla'm en valencià" abordarça durant cinc dies la gent que passe pel Mercat Central, l'estació de trens, el carrer Colom i la Plaça de Bous de València amb diversos esquetxos on facilitaran informació sobre com participar al Voluntariat.

"Només un de cada quatre parla valencià al carrer"

"Només un de cada quatre habitants de la Comunitat Valenciana parla en valencià quan va pel carrer", assenyala Diego Gómez, qui afegueix que aquesta xifra és "conseqüència de la manca de planificació en matèria de normalització lingüística per part dels diferents governs valencians i per això una entitat cívica com Escola Valenciana vol demostrar que amb campanyes específiques, econòmiques i efectives com el "Parla'm en valencià" es poden traure fruits positius, tot és qüestió de voluntat". El president d'Escola Valenciana destaca que "a Galícia, Euskadi, Andorra, les Illes i Catalunya funcionen programes com el Voluntariat pel Valencià, que s'han posat en marxa des dels governs, però a la Generalitat no li interessa invertir en iniciatives de promoció de l'ús social del valencià, així que el Voluntariat pel Valencià l'ha hagut de dur a terme una entita cívica com la nostra".