?

El Club de Pilota Valenciana de les Alcubles ha organitzat per al pròxim 31 d'octubre, a les 22.30 hores, el curs d'iniciació a la pilota baix les estrelles, que se celebrarà al carrer Larga. La classe la impartirà Álvaro Navarro, número 1 de la pilota valenciana i actual campió de l'Individual d'escala i corda, atresorant en el seu haver 10 títols individuals. La classe està dirigida a tota la població, però principalment als més menuts i als no iniciats en l'esport del poble valencià.

Tradicionalment, i fins als anys setanta del segle XX, l'esport que més es practicava a les Alcubles era la pilota. Preguntant als grans jugadors d'an?tany, hem esbrinat que la modalitat que més es jugava eren les largas, varietat molt semblant a les llargues que ara es continuen jugant a la zona alacantina. Altra modalitat a la qual es jugava era el palico, amb unes característiques que, en certa mesura, s'assemblen a la galotxa i, especialment, a la perxa. En aquest joc, el servei devia passar un pal clavat horitzontalment en la paret, igual que en la galotxa. De fet, sembla ser que el terme galotxa (el mateix que perxa o palico) fa referència al terme castellà garrocha, el pal que s'havia de superar amb el servei.

La pràctica d'aquesta modalitat ha quedat plasmada en la toponímia de l'urbanisme del poble, sent el millor ?exemple la esquina del palo, en el carrer Verge dels Desemparats (el Barri), on es col·locava el pal sobre el qual es feria o fedía, com es deia a les Alcubles.

Les partides bones se celebraven els diumenges. Els equips se solien arreglar per a fer-les equilibrades, i en açò, com en tot, també havia jerarquies: les millors partides, les de major expectació, en les quals jugaven els pilotaris més prestigiosos i de més edat, es jugaven a la calle Larga. Les partides amb pilotaris més inexperts, en els carrers del Vicario i de la Parra.

En els anys cinquanta, els homes que jugaven a pilota a les Alcubles decideixen reunir-se i acorden construir entre tots un frontó, treballant desinteressadament dissabtes i diumenges. Aquest frontó encara es conserva, en l'entrada del poble conforme s'arriba des de València, però avui dia s'ha cobert i s'utilitza com local de festejos estiuencs.

No obstant això, l'època d'esplendor del frontó i de la pilota a mà va arribar a la seua fi. En els anys setanta comença a generalitzar-se la pràctica del futbol. També comencen a aparèixer les primeres raquetes i la pràctica del frontó se substitueix per la del frontenis. En els anys vuitanta i noranta, la pràctica de la pilota és mínima o nul·la. Però en 2005 es crea el Club de Pilota Valenciana de les Alcubles, i la pilota torna als carrers i al frontó.